Preskoči na glavni sadržaj

21. Dani hrvatskog filma

21. Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 22. travnja u Studentskom centru (Kino SC, Teatar &TD, MM centar, Kafić Teatra &TD).

Svake godine Dani hrvatskog filma predstavljaju presjek iz recentne domaće filmske produkcije. Ideja iza projekta je prikupiti, prikazati i vrednovati najbolje domaće filmove i audiovizualne proizvode te ih predstaviti široj javnosti. O filmskome programu odlučila je komisija stručnjaka, a ove godine to su bili filmski kritičar Dean Šoša, filmolog i predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara Bruno Kragić, te cijenjena redateljica animiranih i eksperimentalnih filmova Ana Hušman.

U program konkurencije uvršteno je 110 filmova, od čega su 22 igrana filma, 20 animiranih, 17 dokumentarnih, 18 eksperimentalnih, 16 glazbenih spotova i 17 namjenskih filmova. Među odabranim naslovima nalaze se najnoviji uratci renomiranih i poznatih autora, a kao i svake godine, program će predstaviti i radove novih filmaša.

Nakon svečanog otvaranja bit će prikazan rodno mješoviti program od pet naslova: animirani film Zašto slonovi Marka Meštrovića, eksperimentalni Od do Mirande Herceg, Životinjsko carstvo Igora Šeregija, glazbeni spot pjesme Jebi ga u režiji Andreja Korovljeva, te dokumentarni film Veliki dan Đure Gavrana.

U programu igranih fimova imat ćemo priliku vidjeti i nove filmove Sonje Tarokić (Ja sam svoj život posložila), Hane Jušić (Mušice, krpelji i pčele), Andrije Mardešića (Iris) i Lukasa Nola (Svi uvjeti za priču), animirani program nudi uvid u niz međunarodno priznatih radova kao što su Mačka Gorana Stojnića i Otac skupine autora (među kojima je i hrvatski animator Veljko Popović), a premijerno će biti prikazana i Priča s početka vremena, animirani prvijenac filmskoga kritičara Božidara Trkulje realiziran tehnikom stop-animacije.

Dani hrvatskog filma organizirali su i bogat popratni program. U suradnji s Blank_filmskim inkubatorom od 17. do 19. travnja održat će se trodnevna besplatna radionica za 12 polaznika dok će se u suradnji s Hrvatskim filmskim ljetopisom održati radionica filmske kritike pod nazivom ‘Kritični dani‘.

Program ‘Titlujem srpske filmove za Dane hrvatskog filma’ održat će se 18. travnja s početkom u 20:30 sati, a riječ je o pokušaju realizacije originalne ideje titlovanja srpskih filmova za prikazivanje kod hrvatskih distributera. Istoga dana, možete saznati sve što vas je zanimalo o odnosu filma i autorskih prava na tribini pod nazivom ‘Treba li nam autorsko pravo… novac ili umjetnost?‘, autorskopravnog specijalista Stribora Jurčića.

Sastavljen od tima prekaljenih kvizaša u organizaciji skupine Dada Jihad, kviz DHF-a ‘Kviz ga nije volio‘ će 19. travnja, s početkom u 20 sati u kafiću Teatra &TD prigodno provjeriti (ne)znanje filmaša o povijesti, zemljopisu, faktografiji i triviji domaćih pokretnih slika.

Kao i prethodnih godina Skate pool kino će ugostit kratke amaterske filmove iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, a program Kućni reklamni video – KRV će u kafiću Teatra &TD četvrtu godinu za redom prikazivati reklame nastale u privatnim produkcijama.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a više informacija o glavnom, popratnom i glazbenim programima potražite na službenoj stranici festivala.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.