Preskoči na glavni sadržaj

21.12. slavimo najkraći dan u godini Prvim maratonom kratkometražnih filmova – KRENIMO U KINO!

U subotu 21.12. u 25 nezavisnih kina u 23 hrvatska grada održava se Najkraći dan u godini 21.12. – Prvi maraton kratkometražnih filmova. Dio je to međunarodne manifestacije Le jour le plus Court (Najkraći dan) pokrenute u Francuskoj kojom se na dan zimskog solsticija u zemljama diljem svijeta promovira stvaralaštvo kratkometražnog filma. 

Zima na Zemljinoj sjevernoj polutci kalendarski započinje 21. prosinca što je najkraći dan u godini – ove godine početak pada baš na 21.12. i to točno u 18 sati i 11 minuta po srednjoeuropskom vremenu. Inicijativa Le jour le plus Court (Najkraći dan) obilježava taj dan projekcijama kratkometražnog filma u raznim zemljama, među kojima je od ove godine i Hrvatska.

Hrvatski audiovizualni centar u 25 nezavisnih kina u 23 hrvatska grada donosi Najkraći dan u godini 21.12. – Prvi maraton kratkometražnih filmova. Publika će već od jutarnjih sati pa do ponoći u svim kinima moći pogledati ukupno 45 kratkometražnih igranih, animiranih, dokumentarnih i dječjih filmova! Od domaćeg filma očekuju vas kultni dokumentarci Krste Papića, recentni igrani i dokumentarni filmovi nagrađivanih mladih hrvatskih autora i bogat dječji program animiranog filma. Strani program donosi izbor radova glasovitog francuskog animatora Michela Ocelota, a pod naslovom „This is not a funny program“ pronaći ćete kratkometražne komedije iz različitih europskih zemalja.

Maraton se održava u ovim gradovima: Čakovec, Daruvar, Dubrovnik, Gospić, Koprivnica, Kutina, Novska, Osijek, Pakrac, Pazin, Poreč, Prelog, Pula, Rijeka, Rovinj, Samobor, Sinj, Sisak, Split (Kino Central, Kinoteka Zlatna vrata), Velika Gorica, Vodice, Zabok, Zagreb (Kino Europa, Kino Tuškanac). U kinu Tuškanac uz HAVC-ov se program prikazuje i poseban program koji je Hrvatski filmski savez odabrao za ovu priliku.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

PREUZMI KATALOG
PREUZMI PLAKAT

Najkraći dan pokrenuo je 2011. godine Francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l'image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (L'Agence du court métrage) s namjerom promoviranja bogate francuske produkcije kratkometražnog filma. Nakon velikog uspjeha u zemlji inicijativa je već iduće godine dobila međunarodni karakter – pridružile su se Njemačka, Portugal, Italija, Španjolska, Švicarska, Finska, Belgija, Norveška, Poljska, Kanada, Češka.

Najkraći dan je dan kreativnosti, koji slavi različitost nacionalnih i autorskih izričaja te bogatstvo kratkometražnih filmova u svim svojim oblicima. Kratkometražni je film oblik u kojem su najpoznatiji svjetski redatelji započeli svoje stvaralaštvo, a kroz njega se i danas otkrivaju i razvijaju mnogi svjetski umjetnici. To su djela koja često odišu inovacijom i predstavljaju pogled u budućnost filma.

Čitav program s detaljnim rasporedom svih projekcija, opisom filmova, popisom kina i gradova nalazi se u katalogu koji možete preuzeti na gornjoj poveznici.

Najkraći dan 21.12. - Prvi maraton kratkometražnih filmova Hrvatski audiovizualni centar organizira u suradnji s Francuskim institutom i organizacijom Short Circuit.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.