Preskoči na glavni sadržaj

200 polaznika završilo proljetni ciklus Filmske naSTAVe

Novi, proljetni ciklus Filmske naSTAVe održao se od 19. do 23. travnja. Više od 200 sudionika sudjelovalo je u ovom jedinstvenom programu nastave filmske umjetnosti. 

Stručni tim voditelja - Ana Đordić, Jelena Modrić, Margareta Đordić, Ilija Barišić, Ina Bijelić i Uroš Živanović – u proteklih su tjedan dana polaznike srednjoškolce, studente i nastavnike u kinu Tuškanac učili kritički promišljati, analizirati i interpretirati neposredno odgledana filmska ostvarenja. Posebno veseli što je ovaj ciklus edukacije prvo filmsko okupljanje u punoj kinodvorani nakon pune dvije godine. 

A pored voditelja, Filmska je naSTAVa uključila i gošću iznenađenja. Naime, uz projekciju filma Zbornica, na ciklusu je gostovala i redateljica spomenutog filma Sonja Tarokić. "Sudjelovanje našeg filma na Filmskoj nastavi mi je bilo vrlo dragocjeno iskustvo, prije svega jer je to bila prva projekcija za srednjoškolce i razgovor s njima mi je mnogo značio. Jako su me iznenadili svojim pametnim uvidima, razumijevanjem filmskog jezika i općenitim interesom prema filmu kao praksi. Tema filma Zbornica im je bila bliska i mislim da im je bilo zanimljivo odgonetnuti drugu stranu svoje svakodnevice. Jako sam sretna što ovakvi programi postoje i što se filmu sve više pristupa kao umjetnosti koju se može i treba približavati djeci i mladima u što ranijoj dobi", izjavila je Sonja. 

Pored programa uživo, a u svrhu šire dostupnosti programa, ove godine bilo je moguće i online pohađanje naSTAVe i to tijekom dvaju dana, 21. i 22. travnja. Program uživo pohađalo je više od 135 sudionika dok ih je 70 bilo aktivno online

"Ovo mi je već 10. put da prisustvujem Filmskoj naSTAVi i moram priznati da je nakon dvije pandemijske godine neopisiv osjećaj vratiti se u naše prepuno kino. Toplina ljudi u kinu svakako mi je draža od topline doma. Iako je online izdanje imalo svoje čari s obzirom na to da smo imali prilike analizirati filmove s vršnjacima iz cijele Hrvatske. Gledati film na velikom platnu, upoznavati druge filmofile i uživo čuti kako oni percipiraju film i vidjeti napokon emocije na licima sve je ono što daje posebnu čar Filmskoj naSTAVi uživo", izjavila je Iva Božić, učenica XIII. gimnazije iz Zagreba.

Novi ciklus radionica Digitalne filmske naSTAVe u sklopu projekta HFS online održat će se online od 18. do 28. kolovoza, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ovdje

Filmska naSTAVa jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim primarno srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.