Preskoči na glavni sadržaj

20 dana na Tibetu Silvestra Kolbasa u redovnom programu zagrebačkog Dokukina

Od 15. do 18. ožujka zagrebačko Dokukino predstavlja cijenjenog domaćeg filmskog snimatelja i redatelja Silvestra Kolbasa. 

U okviru predstavljanja u zagrebačkom Dokukinu prikazat će se najnoviji film Silvestra Kolbasa 20 dana na Tibetu koji je nedavno doživio svoju premijeru u regionalnoj konkurenciji 8. ZagrebDoxa.

20 dana na Tibetu govori o skupini ljudi iz Zagreba koji sa svojim nepalskim i tibetanskim vodičima putuju iz Nepala u tibetanske planine. Put ih vodi vijugavom trasom iz Kathmandua preko Lhase u zapadni Tibet, gdje će obaviti koru, odnosno hodočašće do svete planine Kailash. Film je nastao u produkciji zagrebačke tvrtke Spiritus Movens. Trailer filma pogledajte ovdje.

Kinopremijera filma na rasporedu je u petak 16. ožujka u 21 sat, uz razgovor s redateljem i promociju foto-monografije. 20 dana u Tibetu prikazat će se još u subotu 17. i nedjelju 18. ožujka, a bit će još naknadno prikazan na rasporedu kina. Osim premijere Dokukino prikazuje još dva Kolbasova filma: hvaljeni autorov redateljski prvijenac Sve o Evi koji prati redatelja i njegovu suprugu kroz brojne pokušaje i osobne dileme u procesu umjetne oplodnje te Ratni reporter u kojem Kolbas iz prvog lica iznosi svoju priču, koristeći snimke koje je načinio za vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj Hrvatske televizije.

Silvestar Kolbas je fotograf, filmski snimatelj i redatelj. Rođen je u Petrovcima kraj Vukovara 1956, a odrastao je u Vinkovcima. Diplomirao je filmsko i televizijsko snimanje 1982. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je danas redoviti profesor. Izlagao je fotografije, objavljivao i uređivao stručne radove iz područja snimanja, snimio jedan igrani i više kratkih i TV-filmova, serija i dokumentarnih filmova što za televiziju, što u nezavisnim produkcijama.

Posljednjih godina snima uglavnom dugometražne dokumentarce (Život na svježem zraku, Sretno dijete, Sve o Evi, Lora – svjedočanstva, Mimara revisited i Ratni reporter), ponajviše za Factum. Kao redatelj debitirao je 2003. godine filmom Sve o Evi.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.