Preskoči na glavni sadržaj

16. Split film Festival podijelio nagrade

U subotu 17. rujna, projekcijama šest kratkih filmova iz međunarodne radionice Bele Tarra u kinoteci Zlatna vrata svečano je zatvoren 16. Split Film Festival . Sunčica Fradelić, Attila Antal, Ivica Mušan, Martina Bilan, Susana Barriga i Andres Andriani dva su tjedna radili sa svojim mentorom filmove na temu Ribe, a svaki je kroz svoj uradak iskazao svoj identitet i viđenje stvarnosti. Projekciji su prisustvovali autori filmova, glumci, snimatelji i svi koji su na ovom projektu predano radili i uspjeli u tako kratkom vremenu, u dva tjedna, napraviti čak šest kvalitetnih filmova.

Grand Prix za dugometražni film žiri (Čedomir Kolar, Klaus Haendl i Robert Aronson) je dodijelio Lovcu Bakura Bakuradzea iz Rusije, dok su dvije posebne nagrade dobili Abendland Nikolausa Geyrhaltera i Manuel de Ribera Christophera Murraya i Pabla Carrere.

Grand Prix za kratkometražni film ove godine žiri (Nina Violić, Frederic Tachou i Franz Jud) odlučio je dati filmu Screenings at the Tatry Cinema Igora Chojne iz Poljske. Posebne nagrade dobili su pak Monster Attack Milje Viite i Stargate Pascala Fendricha i Bernda Harpfera.

Svečanost zatvaranja vodile su Nina Violić i Ana Jerković, a nakon projekcije kratkih filmova uslijedio je domjenak u kavani Ćakula na Rivi.

Nagrade 16. Split Film Festivala:

Grand Prix - dugometražni film (žiri Čedomir Kolar, Robert Aronson, Klaus Haendl)
Lovac / Okhotnik - Bakur Bakuradze (Rusija)
Bakuradze pokazuje pokazuje izvanrednu sposobnost da uhvati suptilne ljudske emocije bez umjetnih elemenata. Vizualno i iskren i hrabar, film se polagano razvija da bi otkrio ogromne čežnje likova koji žive težak život, naizgledbez očitih emocija. Lovac je ono što umjetnost stvaranja filmova mora biti - govori o teškom, ali uvjerljivom materijalu i stvara iskustvo, bez straha da vam pokaže svoje srce i dušu - bez specijalnih efekata, žlica za hranjenje ili hollywoodskog sjaja..

Special mentions - posebna nagrada - dugometražni film
Abendland - Nikolaus Geyrhalter (Austrija)
Austrijski film vodi nas u noćni svijet rada i života poslije tame. Otvarajući naše misli onome što se događa nakon što većina spava, Geyrhalter je stvorio zapanjujuće djelo koje ne samo da otkriva bogatstvo života, nego i slavi ono ljudsko u svakome od nas.

Manuel de Ribera - Christopher Murray / Pablo Carrera (Čile)
Ovaj snažni čileanski film snimljen u cijelosti na udaljenom otoku Čilea, lijepo je složen i ostvaren - priča govori o jednostavnom seljaninu čiji se život zauvijek mijenja divljom ljepotom otoka i njegovih ljudi. Iako nekima njegov ledeni ritam možda izgleda pomalo uznemirujuće, samo kroz takvo strpljenje redatelji mogu otkriti intimnost filma, koji će vam ostati dugo u sjećanju.

Grand Prix - kratkometražni film ( žiri: Nina Violić, Frederic Tachou, Franz Jud)
A Screenings at the Tatry Cinema - Igor Chojna (Poljska)
Dirljivi film Igora Chojne govori o čovjeku koji strastveno voli kino i odražava u isto vrijeme svakidašnje izazove i borbu u društvu između nostalgije i nade.

Special mentions - posebne nagrade - kratkometražni
Monster Attack - Milja Viita, (Finska/Kenija)
Za prevođenje pod biljegom nevinosti jedne ambiciozne postkolonijalne situacije.

Stargate - Pascal Fendrich / Bernd Harpfer (Njemačka)
Za jasnoću i koherentnost svojih vizualnih uređaja.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.