Preskoči na glavni sadržaj

10. ZFF predstavio program

Jubilarno deseto izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 14. do 21. listopada na šest zagrebačkih lokacija. Pored kina Europa i Tuškanac, Zagrebačkog plesnog centra i Muzeja suvremene umjetnosti, nove festivalske lokacije su kino Grič i Dokukino KIC. 

Filmski program broji stotinu filmova u deset filmskih programa, a natjecateljski program donosi pedesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dokumentaraca. Novitet ovogodišnjeg izdanja festivala bogat je edukativni program Industrija Mladost! koji donosi čak četiri filmske radionice i dva masterclassa.

Organizatori Zagreb Film Festivala na današnjoj konferenciji za predstavnike medija prezentirali su ovogodišnje, jubilarno festivalsko izdanje. Iznimno nam je drago što je ove godine trećina dugometražnih igranih filmova iz konkurencije nastala pod redateljskom palicom autorica – naime, čak četiri filma režirale su redateljice dok je peti proizišao kao projekt muško-ženskog autorskog dvojca. Nakon venecijanske Mostre kod nas stiže intrigantan film 'Vadžda' u režiji prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji koja svojim dosadašnjim kratkometražnim opusom beskompromisno potiče na raspravu i progovara o tabu temama tamošnje kulture. 'Lore' je pak drugi film australske redateljice Cate Shortland, dugoočekivani novi uradak nakon njezina izuzetnog prvijenca 'Somersault', izjavila je koordinatorica programa Selma Mehadžić.

U dugometražnoj konkurenciji publici će se, između ostalih, prikazati i novi film Aide Begić Djeca koji je već osvojio pohvalu žirija u programu Un Certain Regard Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu te je nedavno odabran kao bosansko-hercegovački kandidat za nagradu Oscar. U konkurenciji je i pobjednički film prošlogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, Klip Maje Miloš, u kojem je na surov način porteriran svijet tinejdžera u beogradskom predgrađu. Autorski dvojac Jonathan Dayton i Valerie Faris ZFF-ovoj su publici poznati po sjajnoj komediji Mala Miss Amerike, a ove godine biti će prikazan njihov novi film Ruby Sparks.

Dokumentarni program uključuje 16 naslova od kojih se četiri bave konceptualnim umjetnicima: Marina Abramović: Umjetnica je prisutna, Ai Weiwei: Never Sorry, nizozemski Jahači ledenjaka koji donose priču o živopisnom putovanju dvoje umjetnika na Island i Moje ime je Janez Janša u režiji konceptualnog umjetnika Janeza Janše. U dokumentarnom programu bit će  prikazana i dva domaća dokumentarca, Čedo Nikole Strašeka te Goli otok Darka Bavoljaka. Domaća kratkometražna produkcija objedinjena je u programu Kockice koji donosi 11 kratkometražnih filmova mladih autora i autorica čije vrijeme tek dolazi.

Novost kod programa Kockice je suradnja s Društvom hrvatskih filmskih redatelja koji će pobjedniku spomenutog programa osigurati deset tisuća kuna kao poticaj u njihovu daljnjem radu. Posebno bogat popratni program desetog izdanja ZFF-a donosi tri stalna programa – Bibijadu, Velikih 5 i Moj prvi film (s fokusom na Austriju) i tri nova - Špijunski film, Moj 3. film i Retrospektiva Michaela Glawoggera.

O najboljim naslovima natjecateljskog programa odlučivat će tročlani žiri: u kategoriji dugometražnog i kratkometražnog filma redatelj Markus Schleinzer, redatelj prošlogodišnjeg ZFF-ovog laureata, filma Michael, potom Jovan Marjanović, producent i rukovoditelj industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala te Maurizio Braucci, scenarist uspješnog filma Gomora i filma Reality iz ovogodišnjeg programa Velikih 5. Žiri za dokumentarni film predvodi austrijski redatelj Michael Glawogger, uz domaćeg redatelja Miroslava Sikavicu te direktoricu One World Human FF-a, Hanu Kulhánkovu. O najboljem kratkom filmu iz programa Kockice odlučit će žiri u sastavu: Christian Denier, selektor Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, redatelj Danilo Šerbedžija i glumica Hristina Popović.

Novopokrenuti edukativni program Industrija Mladost! sastoji se od četiri raznovrsne filmske radionice namijenjene mladim filmašima, a organizatori vjeruju da će program zaživjeti i kroz nekoliko sljedećih izdanja profunkcionirati kao svojevrsna platforma za razvoj i edukaciju svih onih kojima je bavljenje filmom prioritet. Industrija Mladost! uključuje radionicu Moj prvi scenarij koja će biti realizirana u suradnji s Hrvatskim društvom filmskih redatelja, Palunko koja se u sklopu ZFF-a, a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom održava već deset godina, radionicu za najmlađe u sklopu programa Bibijada te po prvi puta izvan granica Velike Britanije radionicu Microschool International, stručno usavršavanje za program snimanja cjelovečernjih filmova s mikro proračunom, realizirano u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom te organizacijom British Council London.

Dio programa ZFF-a održavat će se i u Art-kinu Croatia u Rijeci, Centru za kulturu Čakovec te po prvi puta u kinu Sloboda u Dubrovniku. 

Naslovne fotografije: Čedo; Goli otok

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.