Preskoči na glavni sadržaj

10. STIFF – desetljeće slavlja najboljih svjetskih studentskih filmova

10. izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala — STIFF-a u organizaciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci te u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Art-kinom bit će održano od 22. do 26.11.2023. u Art-kinu u Rijeci, Galeriji SKC, Filodrammatica Dvorani, Nemo Klubu i OKC Palach.

Čak 40 filmova podijeljenih u 11 programa iz 17 zemalja, koje su među 600 filmova odabrale selektorice Maša Drndić i Marta Ban, natječu se za titulu najboljeg igranog, dokumentarnog i animiranog filma te za pobjednika prema odabiru publike. O najboljima u kategoriji igrani film odlučuje žiri u sastavu: Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul; o najboljima u kategoriji dokumentarni film: Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, dok o najboljima u kategoriji animirani film: Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Janis Beletić.

"Unatoč težini prethodnog desetljeća, ono je dovelo do divnih ideja i projekata te je ostavilo velik utjecaj na svih nas što pokazuju brojke. U 10 godina pristiglo je 6500 filmova od kojih je prikazano 450, a podijeljeno je 50 nagrada. U ovogodišnjem programu prikazat će se 7 hrvatskih naslova, čime pokazujemo da su domaći filmovi sve konkurentniji. Istaknula je i da ovogodišnji program sadrži i kandidata za studentskog Oscara," rekla je umjetnička direktorica i selektorica STIFF-a Maša Drndić na medijskoj konferenciji održanoj povodom predstavljanja programa ovogodišnjeg 10. izdanja festivala. 

Jana Ažić, voditeljica Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci iskazala je koliko je festival bitan dio identiteta Sveučilišta; zbog prakse studenata u stvaranju cijelog festivala. Ove godine obilježava se i 10 godina suradnje s Akademijom primijenjene umjetnosti, stoga je tema u duhu slavlja međustudentske suradnje. Katarina Erak, članica kustoskog tima međunarodne izložbe Démodé pozdravila je sedmo izdanje popratnog programa u kojem će autori govoriti o bitnim problemima prethodnog desetljeća te intimnim i globalnim promjenama koje su izazvane razvojem tehnologije i industrije, a Slobodanka Mišković, ravnateljica javne ustanove Art-kino, čestitala je na 10. obljetnici festivala koja je obilježava iste godine kad i 15. godina Art-kina čime će se dostojno obilježiti cijela suradnja. Art-kino i Galerija SKC su mjesto susreta i razmjene ideja otvoreno mladim ljudima i njihovim novim načinima filmskog pripovijedanja.

10. izdanje Festivala bit će otvoreno u srijedu, 22.11. u 19:00 u riječkom Art-kinu programom Odstupanja / Aberrations. Za samo otvaranje pripremljen je niz uzbudljivih naslova koji na posve različite načine promatraju izazove mladih u današnjem društvu — pa tako igrani film Crveno, žuto, zeleno, redateljice Vere Vasileve prati surovu svakodnevicu automehaničarke koja hrabro balansira na rubu egzistencije. Nakon njega slijedi živopisna mađarska animacija Vrt srca, u kojoj mladi umjetnik niskog samopouzdanja prolazi kroz egzistencijalnu krizu na dan održavanja prijemnog ispita na akademiji. Za kraj večeri, nasmijat će nas razigrani slovački dokumentarac Nakon vjenčanja, koji prati neobične partnere i strastvene sakupljače igračaka koji se nakon 12 godina suživota nalaze pred događajem života – vjenčanjem.

Nakon filmskog dijela programa, isti dan u 21 sat otvara se i izložbeni dio pod nazivom Démodé u Galeriji SKC pod vodstvom kustosice Elene Apostolovski i umjetnika Damjana Šporčića na temu prolaznosti i mijena kroz proteklo desetljeće.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je temi Desetljeće:

"Tema “Desetljeće” potiče razmišljanje o promjenama koje su okarakterizirale posljednjih deset godina. Kroz raznovrsni filmski program osvrćemo se na svjetske i osobne promjene, te na načine na koje film interpretira i odražava zeitgeist u doba post-istine i duboke društvene podijeljenosti. Slavimo kompleksnost odrastanja – bilo festivala, njegovih kreatora, filmskih umjetnika ili same filmske umjetnosti koja nas nanovo iznenađuje i izaziva te u svojem najljepšem obliku nikad ne nudi jednostavne odgovore. Ovo jubilarno izdanje STIFF-a stoga je omaž prošlim vremenima, analitički osvrt na sadašnjost te promišljanje o budućnosti," objasnila je Maša Drndić, umjetnička direktorica 10. STIFF-a.

STIFF je do sada predstavio više od 450 kratkih i srednjemetražnih filmova različitih žanrova, organizirao 7 multimedijalnih izložbi i niz radionica, tribina te zabavnih događaja. U tome je pomoglo preko 200 volontera i volonterki, studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci kroz uključenost u produkciji događanja kao članovi i članice žirija, dizajneri, prevoditelji, kustosi izložbenog programa, kreatori promotivnih videa, PR-ovci, koordinatori filmskih i popratnih događanja, najavljivači te moderatori razgovora.

Uz glavni, filmski program, festival ima bogati popratni program koji je otvoren za javnost, a podijeljen je u dva glavna dijela — Démodé i Igraonica/Arcade

Detaljan program možete pronaći na ovoj poveznici

10. STIFF podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Goethe institut, Piko i Aura, a rad udruge Filmaktiv podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Ulaz na sve programe 10. STIFF-a je slobodan.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.