Preskoči na glavni sadržaj

Danes Go South – paneli o suradnji hrvatskih i danskih filmaša

U četvrtak 23. listopada u okviru 12. Zagreb Film Festivala pod naslovom Danes Go South održana su dva panela na kojima se razgovaralo o dansko-hrvatskim koprodukcijama, prednostima i izazovima koje takva vrsta suradnje stavlja pred filmske profesionalce te o filmskim fondovima i njihovom načinu funkcioniranja u Danskoj i Hrvatskoj. 

U sklopu projekta Danes Go South održana su dva panela: 'Itsi Bitsi', 'Soba 304' i ostali razlozi za koprodukcije i Filmski fondovi: centri i decentralizacija. Paneli su održani u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10) u četvrtak 23. listopada. Program je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske, Danskim filmskim institutom, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Ministarstvom kulture Kraljevine Danske i danskim Ministarstvom vanjskih poslova.

Itsi Bitsi, Soba 304 i ostali razlozi za koprodukcije

Jesu li filmovi koji nastaju kao koprodukcije dviju ili više zemalja u prednosti nad onima koji imaju samo jednu zemlju producenta? Za koprodukcije ne vrijedi Tolstojeva teorija sretnih i nesretnih brakova, koliko god nalikovale na brak s kupovinom kuće i hipotekom. Svaka uspješna koprodukcija posebna je priča. Glavna tema ovog panela je jedna rebate koprodukcija (Itsi Bitsi) na koju se nadovezuje jedna klasična manjinska koprodukcijaSoba 304, projekt koji je pokrenuo kotrljajuću grudu snijega dansko-hrvatske suradnje. Također, osvrnut ćemo se i na manje standardne oblike suradnje, poput one koja putem radionice festivala CPH:DOX stvara neobične plodove, poput filma Zimsko čudo Željke Sukove i Gustava Becka. Uz nazočnost autora, producenata, koproducenata, kreativnih suradnika i svjedoka, nastojat ćemo osvijetliti skrivene tajne međunarodne kreativne suradnje, uključivo s njezinim paradoksima i zamkama.
 
Sudionici:
Lars Bredo Rahbek – producent filma Itsi Bitsi
Ole Christian Madsen – redatelj filma Itsi Bitsi
Igor A. Nola – koproducent filma Itsi Bitsi
Birgitte Staermose – autorica filma Soba 304
Ankica Jurić Tilić – producentica filma Ne gledaj mi u pijat 
Željka Sukova i Aleš Suk – autori filma Zimsko čudo, nastalog u okviru radionice CPH:LAB 2011/2012

Filmski fondovi: centri i decentralizacija

Što čini dobar filmski fond? Kako prepoznati najbolje projekte, kako postići da projekti koji se javljaju budu bolji? Kada možemo reći da je filmski fond uspješan? Što je za producenta važno pri suradnji s fondovima, a što je važno autorima? Kakvo je dansko iskustvo s mnoštvom regionalnih fondova? Koliko je teško decentralizirati kinematografiju jedne zemlje? Kakva je budućnost filmskih fondova?
 
Sudionici:
Thomas Gammeltoft – ravnatelj Filmskog fonda iz Kopenhagena
Tivi Magnusson – producent
Hrvoje Hribar – ravnatelji Hrvatskog audiovizualnog centra
Ivan Šarar – pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu, Grad Rijeka
Jožko Rutar – ravnatelj Slovenskog filmskog centra

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.