Preskoči na glavni sadržaj

Love Croatian Film: izabrani kratkometražni i dugometražni filmovi, 1. dio

Izbor hrvatskih filmova iz 2012. i 2013. koji nudi prvorazredan uvid u suvremenu hrvatsku kinematografiju:  estetiku, popularne teme i trendove. Među ovim nagrađivanim naslovima nalaze se dugometražni i kratkometražni radovi za sve ukuse, miljenici publike i festivalski pobjednici. Svi su filmovi dostupni na Blu-ray diskovima s opcionalnim titlovima na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku, a namijenjeni su prikazivanju na manifestacijama organiziranima u suradnji s veleposlanstvima Republike Hrvatske diljem svijeta.

Za više informacija obratite se zakladi Hrvatska kuća.

"Kauboji", redatelj: Tomislav Mršić

2013, 105'
žanr: komedija, drama
saznaj više

Ovo nije obična priča o showbusinessu i umjetnosti. Pod vodstvom kazališnog redatelja Saše glumačka družina antijunaka, besciljnih lutalica, bori se protiv demona i nadvladava predrasude. Zajedno odlučuju napraviti predstavu prema klasičnom holivudskom vesternu. Prihvaćajući žanrovske stereotipe – borbu dobra i zla, sukob civilizacije i divljine – glumci razvijaju svoje priče. Kako vrijeme prolazi, predstava postaje metafora njihovih sudbina i grabe je kao životnu priliku.

"Halimin put", redatelj: Arsen A. Ostojić

2012, 93'
žanr: drama
saznaj više

Tragična, ali nadahnjujuća priča o muslimanki Halimi koja bezuspješno pokušava prepoznati posmrtne ostatke svojeg sina koji je ubijen u ratu u Bosni te pokopan u jednoj od masovnih grobnica. Odbija dati krv za analizu DNK kako bi skrila činjenicu da je nije riječ o njezinom biološkom, već potajno usvojenom sinu. Shvaća da jedini način da naposljetku nađe sina jest da pronađe njegovu biološku majku koja nije viđena već više od 20 godina. Nedugo nakon što je pronađe, dolazi do slijeda tragičnih zbivanja bez nadzora koji donose neočekivan rezultat.

"Zagonetni dječak", redatelj: Dražen Žarković

2013, 88'
žanr: pustolovni, detektivski, dječji/obiteljski
saznaj više

Priča o domišljatom i spretnom četrnaestogodišnjaku Koku koji uz pomoć svojih prijatelja rješava novu zagonetku. Kokov prijatelj Tomo nedavno se doselio u grad i čezne za pustolovinama. Njihovu pažnju privuče novi učenik koji se neobično ponaša. Zajedno s Marijanom, prijateljicom iz razreda, korak po korak razotkrit će njegovu dobro čuvanu tajnu. Jesu li Koko i prijatelji dorasli tom zadatku? Hoće li miješanje u tuđe tajne ugroziti njihovo prijateljstvo? Je li rješenje strašnije nego što su mogli pretpostaviti?

"Vis-À-Vis", redatelj: Nevio Marasović

2013, 80'
žanr: drama
saznaj više

Redatelj priprema novi film. Poznati glumac kojeg želi za ulogu oca kritizira kvalitetu scenarija i izbor glumca za ulogu sina. Redatelj zove glumca koji će tumačiti sina na otok Vis da bi radili na scenariju i njegovoj ulozi te da bi se uvjerio kako je donio ispravnu odluku oko glumačkog odabira. Zbog izolacije s kojom su na otoku suočeni tijekom zime njih dvojica su neočekivano osuđeni uhvatiti se u koštac s vlastitim frustracijama, koje se pritom na čudan način konstantno isprepliću s radnjom filma.

"Nije ti život pjesma Havaja", redateljica: Dana Budisavljević

2012, 50'
rod: dokumentarni
saznaj više

Sjećate li se kad ste zadnji put razgovarali sa svojim roditeljima? O čemu ste pričali? Jeste li uspjeli napraviti korak dalje od vremenske prognoze i dnevne politike? Pet godina nakon posljednjeg takvog susreta rođendanska proslava okupit će članove jedne obične četveročlane obitelji. Počinju se pitati zašto su se toliko udaljili jedni od drugih. Može li razgovor o zakopanim obiteljskim tajnama pomoći da jedu zajedno, a bez da ubuduće pate od želučanih grčeva? Može li im katastrofalno ispečena rođendanska torta pomoći da zaborave prošlost? Kroz ritual obiteljskog objeda, film portretira našu potrebu za prihvaćanjem od strane bližnjih.

Devet odabranih kratkometražnih filmova

Izbor od devet kratkometražnih filmova svih rodova: animiranih, dokumentarnih, igranih i avangardnih, od kojih su mnogi prikazani u programima prestižnih međunarodnih festivala, kao što su Karlovy Vary, Oberhausen, Vision du réel u Nyonu i mnogi drugi.

  • Amnezijak na plaži, r. Dalibor Barić (24', 2013, animirani/eksperimentalni)
  • Autofocus, r. Boris Poljak (26', 2013, dokumentarni)
  • Balavica, r. Igor Mirković (15', 2013, igrani)
  • Bla, r. Martina Meštrović (8', 2013, animirani)
  • Ljepotan, r. Saša Ban (15', 2013, igrani)
  • Najmanji, r. Tomislav Šoban (15', 2013, animirani/eksperimentalni)
  • Pragovi, r. Dijana Mlađenović (13', 2013, igrani)
  • Presuda, r. Đuro Gavran (11', 2013, dokumentarni)
  • Teleport Zovko, r. Predrag Ličina (17', 2013, igrani)
×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.