Preskoči na glavni sadržaj

Festival kratkometražnog filma u Uppsali: hrvatski filmovi u programu 'Bivša Jugoslavija sada' 

Četiri hrvatska naslova zastupljena su u programu 'Bivša Jugoslavija sada'. Festival je trajao od 19. do 25. listopada 2020. godine, a osim na festivalskim lokacijama, svi filmovi švedskoj publici bili su dostupni i online

U sklopu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u švedskoj Uppsali prikazivao se poseban program 'Bivša Jugoslavija sada' ('Former Yugoslavia Now'). 

"Filmaši iz balkanskih zemalja obično dolaze iz velikih gradova ili žive u njima, a njihovi su filmovi dugo bili isključivo urbani. Međutim, posljednjih godina se to promijenilo i mladi redatelji sve više na selo gledaju kao na mjesto zbivanja i stanje duha. U ovom ćete odabiru filmova pronaći oba aspekta i shvatiti da se zapravo prilično nadopunjuju, te da su njihove teme i umjetnički pristupi često zamjenjivi. Takva dinamika pokazuje neukrotiv duh ljudi koji žive u regiji koja je nekada bila jedna država, a još uvijek je zajednički kulturni prostor," stoji u opisu programa koji je podijeljen na dvije cjeline: Rural Joy i Urban Drama. 

Saznaj više

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.