Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodni festival animiranog filma Anilogue 2018: fokus na filmove iz Hrvatske, Italije i Slovenije

Međunarodni festival animiranog filma Anilogue, koji se održao od 28. studenog do 2. prosinca donosi fokus na autore i naslove iz Hrvatske, Slovenije i Italije. U programu pod nazivom 'Jadranski val' prikazuje se mnoštvo hrvatskih naslova, a autori Veljko Popović i Draško Ivezić, čiji se radovi prikazuju u sklopu spomenutog programa, ujedno su i članovi međunarodnog žirija. Osim toga, u natjecateljski program festivala uvršten je film Igora Grubića Kako se kalio čelik, a u ostalim sekcijama festivala, još je nekoliko hrvatskih naslova. 

Fokus na filmove iz Hrvatske, Italije i Slovenije na ovogodišnjem festivalu Anilogue slavi 'renesansu animacije u tim državama'. U posebnom programu naziva 'Jadranski val' (Adriatic Wave) prikazat će se kratkometražni animirani filmovi hrvatskih filmaša Veljka PopovićaDraška Ivezića, koji su ujedno i članovi međunarodnog žirija.

Veljko Popović predstavio je svoj retrospektivni program. Publika festivala Anilogue tako je imala prilike pogledati njegove filmove Biciklisti, Planemo, OtacDove sei, amor mio, Moj put i Ona koja mjeri

Producent i filmaš Draško Ivezić predstavio je filmove Manivald, koji je na prošlogodišnjem Anilogueu osvojio nagradu publike te Ljubav i prijevozna sredstva, Život s Hermanon H. Rottom (čiji scenarij potpisuje s Chintis Lundgren) i recentni naslov Demonstracija briljantnosti u 4 čina, koji nastaju u produkciji njegove kuće Adratic Animation. U drugom dijelu 'Jadranskog vala' prikazuju se i dva filma Jelene Oroz – Vučje igre i Dva na dva

U trećem dijelu 'Jadranskog vala', kojem je tema 'nova hrvatska animacija', prikaz se nagrađivani animirani filmovi Simulacra autora Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Bla Martine MeštrovićA.D.A.M. Vladislava Kneževića i Hrvoja PukšecaZašto slonovi? Marka Meštrovića, Aerodrom Michaele MüllerPutujuća zemlja Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova te Ježeva kuća Eve Cvijanović

Osim u posebnom fokus programu 'Jadranski val', hrvatski naslovi našli su se u još tri različite sekcije festivala. Film Kako se kalio čelik Igora Grubića dio je natjecateljskog programa. U posebnom programu namijenjenom djeci od 8 godina naviše prikazuje se film Siniše Ercegovca Prošlo je s kišom, a u program posvećen mladim animatorima iz središnje i istočne Europe uvršteni su filmovi Proces Lucije Bužančić te 'Stranac' u mojoj glavi Petre Balekić.

Fokus program 'Jadranski val' nastao je suradnjom Hrvatskog audiovizualnog centra, Paolom Bristot i Andreom Martignonijem, kuratorima programa posvećenog talijanskim kratkometražnim animiranim filmovima, Udrugom slovenskog animiranog filma i Igorom Prasselom, direktorom slovenskog festivala Animateka.

Sve detalje vezane za raspored fokus programa te cjelokupnog festivala možete pronaći na službenoj stranici Aniloguea, na čijem se ovogodišnjem izdanju prikazalo više od 300 kratkometražnih naslova te 14 dugometražnih. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.