Preskoči na glavni sadržaj

Fokus: Hrvatska na 18. Međunarodnom filmskom festivalu u Bratislavi

U sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi, čije se 18. izdanje održava od 11. do 17. studenog 2016., organiziran je fokus na suvremeni hrvatski film. Ne gledaj mi u pijat i Zvir prikazat će se u natjecateljskom programu, a Radi Šerbedžiji bit će uručena Nagrada za izvrsnost u svjetskom filmu.

Fokus: Hrvatska

Nastao u selekciji filmskom kritičara Nenada Dukića i u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra te potaknut nedavnim kvalitativnim i kvantitativnim iskoracima hrvatske kinematografije i njezine prisutnosti na međunarodnoj filmskoj sceni, ideja programa Fokus: Hrvatska je da poljskoj publici ponudi neka od najuspješnijih recentnih ostvarenja u području dugometražnog i kratkometražnog filma.

Dugometražni program uključuje: S one strane Zrinka Ogreste, Takva su pravila Ognjena Sviličića, Obranu i zaštitu Bobe Jelčića, Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića i Život je truba Antonija Nuića.

Kratkometražni program uključuje: Belladonnu Dubravke Turić, Cvijeće Judite Gamulin, Dotu Petre Zlonoga, Piknik Jure Pavlovića, Simulacru Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Zvjerku Daine O. Pusić i estonsko-hrvatsku koprodukciju Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren.

Dokumentarni film Generacija '68 također će biti dio programa, a njezin redatelj Nenad Puhovski bit će jedan od triju članova žirija natjecateljskog programa dokumentarnog filma.

U sklopu fokusa Rade Šerbedžija primit će Nagradu za izvrsnost u svjetskom filmu, povodom čega će na samom otvaranju festivala biti prikazan i njegov redateljski debi Oslobođenje Skoplja, koji je surežirao sa svojim sinom, Danilom.

Ostali hrvatski filmovi u programu

Za nagrade u dugometražnom programu Međunarodnog filmskog festivala u Bratislavi konkuriraju prva i druga dugometražna igrana i dokumentarna ostvarenja autora. U natjecateljskim programima festivala bit će prikazana dva hrvatska filma: Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić uvršten je u natjecateljski program igranog filma, a Zvir Miroslava Sikavice u natjecateljski program kratkometražnog filma.

Kratkometražni eksperimentalni film Novi Južni Zagreb Darka Fritza bit će prikazan u tematskom programu Tema: Grad, a srpsko-hrvatska koprodukcija Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića bit će prikazan u programu Europa, selekciji filmova koji se bave temama zajedništva na tematskom i u produkcijskom smislu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.