Preskoči na glavni sadržaj

Curtas Vila do Conde 2019.: fokus na hrvatski film

Na 27. izdanju Međunarodnog filmskog festivala Curtas Vila do Conde, koji se na portugalskoj obali održao od 6. do 14. srpnja, prikazuje se fokus program na hrvatski film koji uključuje šest naslova. 

Kratkometražni hrvatski filmovi bit će prikazani u sklop posebnog programa 'Europska panorama', a ovo predstavljanje hrvatske kinematografije organizirano je u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. 

U portugalskom gradu Vila do Conde, gdje se održava festival, prikazao se kratkometražni igrani film Malo se sjećam tog dana Leona Lučeva, dokumentarni Lovettovi Igora Bezinovića, animirani Biciklisti Veljka Popovića, Kako se kalio čelik Igora Grubića i Manivald Chintis Lundgren te eksperimentalno-animirani 3. rujna 2015. Sare Jurinčić

Redateljski prvijenac Leona Lučeva Malo se sjećam tog dana premijerno je prikazan lani na Filmskom festivalu u Locarnu, a u travnju ove godine nagrađen je na Festivalu istočnoeuropskog i srednjeeuropskog filma u njemačkom Wiesbadenu za najbolji kratkometražni igrani film. Film je nastao u produkciji tvrtke everything works (Ivana Ivišić). 

Lovettovi, dokumentarni film koji prati web-cam modele g. i gđu Lovett, svoju je svjetsku premijeru imao u ožujku 2018. godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma CPH:DOX u Kopenhagenu, a iste je godine proglašen najboljim filmom Tabor Film Festivala. Lovettovi su nastali u produkciji Sekvence, a producirali su ih autor Igor Bezinović, Bojan Kanjera i Jure Pavlović

Kratkometražni animirani film Biciklisti Veljka Popovića prikazan je i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na prošlogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma. Svjetsku premijeru imao je na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, gdje je osvojio posebno priznanje žirija. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D), a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori). Film nastaje u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio. 

Kako se kalio čelik Igora Grubića prvi je put prikazan na prošlogodišnjem Animafestu gdje je dobio posebno priznanje člana žirija, a od tada je imao projekcije na mnogim domaćim i inozemnim festivalima poput Tabor Film Festivala, Supertoona, Diversions International Short Film Festivala, Pančevo Film Festivala, Međunarodnog festivala animiranog filma Anilogue u Budimpešti (gdje je također osvojio posebno priznanje žirija), SEEfest u Los Angelesu i mnogim drugima. Film je producirao sam autor Igor Grubić pod okriljem kuće Kreativni sindikat.

Animirani Manivald Chintis Lundgren je osvojio brojne nagrade na festivalima u Zagrebu, Ottawi, Hiroshimi i prikazan je na značajnim festivalima poput Sundancea, Annecyja i Palm Springsa. Film je nastao 2017. godine u koprodukciji Chintis Lundgren i Animatsioonistuudio iz Estonije, Jadranske animacije - Adriatic Animation iz Hrvatske i National Film Board iz Kanade. 

3. rujna 2015. Sare Jurinčić premijerno je prikazan na Liburnia Film Festivalu prošle godine. Nagradu za najbolji film je osvojio na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva, a nagrađen je i na 14. Festivalu 25 FPS. Film, koji je nastao za vrijeme Restartove Škole dokumentarnog filma, također je bio prikazan i u konkurenciji Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu. Film je producirala Anita Bastašić.

Osim ciklusa hrvatskih filmova, u 'Europskoj panorami' prikazuju se i filmovi iz Belgije, Španjolske, Poljske, Velike Britanije i Nizozemske. 

Festival Curtas Vila do Conde posvećen je praćenju trendova u suvremenom filmu s naglaskom na kratki metar. Svake godine prikazuje se selekcija filmova nekih od najboljih filmaša današnjice duljine do 60 minuta u dokumentarnoj, animiranoj i igranoj kategoriji. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.