Preskoči na glavni sadržaj

Arras Film Festival 2018.: fokus na balkanski ratni film 90-tih

Arras Film Festival 2018. godine, osim redovnog programa, donosi i fokus na filmove koji tematiziraju rat na prostoru bivše Jugoslavije 90-tih pod nazivom 'Sukobi na Balkanu: Jugoslavenski rat' (Les Conflits dans les Balkans: Guerre d’ex-Yougoslavie). Prikazat će se ukupno 12 filmova od čega dva hrvatska: Svjedoci Vinka Brešana te Živi i mrtvi Kristijana Milića.

Osim projekcija spomenutih naslova, Vinko Brešan na festivalu u francuskom gradu Arrasu svoj je film predstavio i osobno. Uz to sudjelovao je i na okruglom stolu koji se bavio kinematografijom i sukobima na Balkanu - temom usko vezanom i uz sam fokus program u sklopu kojeg se njegov film i prikazuje. 

Film Vinka Brešana Svjedoci, nastao je prema motivima romana Jurice Pavičića 'Ovce od gipsa'. Radnja se događa u 48 sati u jednom hrvatskom gradiću za vrijeme Domovinskog rata i tematizira problem krivnje pojedinca i gubitka duše u ratu. Film je osvojio pet Zlatnih Arena i nagradu kritike ('Oktavijan') u Puli 2003., nominiran je za Zlatnog medvjeda 2004., te nagrađivan na festivalima u Berlinu, Karlovym Varyma, Vlissingenu, Motovunu, Rimu i Jeruzalemu, a Europska filmska akademija uvrstila ga je među 42 najbolja europska filma 2004. godine.

Živi i mrtvi Kristijana Milića je antiratni dugometražni igrani film rađen prema romanu pisca Josipa Mlakića u koprodukciji Republike Hrvatske i BiH. Riječ je o ratoj drami koja isprepliće dvije priče - jednu iz rata 1993. godine u Bosni i Hercegovini i drugu koja se odvija na istom mjestu ali 1943. godine. Film je u Puli 2007. godine nagrađen s osam Zlatnih arena, a Miliću je uručena i ona za najbolju režiju. 

Arras Film Festival održava se od 2. do 11. studenog. Posjetiteljima nudi veliki izbor europskih filmova koji se još nisu prikazali u Francuskoj te poneku međunarodnu premijeru. Festival njeguje i praksu učenja o povijesti filma kroz razne retrospektive, a njegov bitan dio svakako su i fokus programi. 

Sve ostale detalje o ovogodišnjem fokus programu 'Sukobi na Balkanu: Jugoslavenski rat' potražite na ovoj poveznici. Detalji o festivalu dostupni su ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.