Preskoči na glavni sadržaj

Kino Croatia 2013.: novi hrvatski filmovi u Los Angelesu

Od 21. do 23. lipnja 2013. u kinima Egyptian i Aero u Los Angelesu održavao se program Kino Croatia, u sklopu kojega je prikazano nekoliko hrvatskih filmova: Sonja i bik debitantice Vlatke Vorkapić, Ljudožder vegetarijanac Branka Schmidta, Kotlovina Tomislava RadićaZagonetni dječak Dražena Žarkovića i Noćni brodovi Igora Mirkovića.

Predstavljanje u Američkoj kinoteci u Los Angelesu ostvareno je u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Los Angelesu, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Ministarstvom kulture; uz potporu E.L.M.A. (European Languages and Movies in America) i Hrvatske narodne udruge. Producent: Matko Brljević Malinger.

Prve slike u pokretu u Hrvatskoj prikazane su 8. listopada 1986., samo deset mjeseci nakon što je u Parizu rođena filmska umjetnost. Mjesto zbivanja bila je mala kazališna dvorana u zgradi u kojoj se danas nalazi zagrebačka Akademija dramskih umjetnosti. Generacijama su se unutar ovih zidova mladi Hrvati učili vještinama potrebnima da postanu glumci, redatelji ili snimatelji na kratkom popisu suvremenih srednjoeuropsih majstora.

Od šezdesetih godina hrvatski se film predstavlja kao spoj jezovitog, često surovo turobnog prosvjeda protiv političke i osobne represije i humora, lirike i nježnosti kao rezultata neprekidnog sukoba i negostoljubivosti. No bio je slabo poznat sve do kraja 2000. godine, kada su American Cinematheque i CAMEO predstavili 'Wednesdays in Croatia', prvi sveobuhvatni pregled hrvatskog filma dotada na Zapadnoj obali.

Program su uredili Gwen Deglise i Matko Brljević Malinger.
POGLEDAJTE TRAILER!

KINO CROATIA / PROGRAM:

U KINU EGYPTIAN, Los Angeles:

Petak, 21. lipnja, 19,30 h / KINO CROATIA

Losanđeleška premijera!
SONJA I BIK, 2012., Interfilm / Hrvatska radiotelevizija, 106'
Režija: Vlatka Vorkapić

Ova romantična komedija, u režiji debitantice Vlatke Vorkapić, događa se u svijetu borbi bikova. Sonja (Judita Franković), aktivistkinja za prava životinja, bori se za donošenje zakona koji bi zabranio borbe bikova. Njezin rad privlači pažnju velikog organizatora borbi koji potom šalje sina, agenta u osiguravateljskoj tvrtki, za riješi stvar. Hrvatska kino-uspješnica SONJA I BIK predstavlja seksi i dražestan pogled na tradiciju, različitosti i suprotnosti koje se doista privlače. Na hrvatskom s engleskim podnaslovima.

Razgovor s redateljicom Vlatkom Vorkapić

Kino Croatia slavi ulazak Hrvatske u Europsku uniju!

Kino Croatia 2013., poput brojnih drugih manifestacija diljem svijeta, slavi ulazak Hrvatske u Europsku uniju. U slavljeničkom duhu, Kino Croatia u suradnji s ELMA, predstavlja izložbu plakata s europskih filmskih festivala u LA-u. Bit će otvorena u kinu Egyptian, tijekom premijere, u znak počasti i priznanja pojedincima i organizacijama koji su doveli europske filmove u Los Angeles.

Domjenak i tulum nakon premijere, uz zabavne sadržaje i živu glazbu iz različitih europskih zemalja, uslijedit će nakon projekcije Sonje i bika.

U KINU AERO, Los Angeles:

Subota, 22. lipnja, 19,30 h / KINO CROATIA / Dvostruka projekcija:

NOĆNI BRODOVI, 2012., Studio dim, 101'
Režija: Igor Mirković

Ova prekrasna komedija prikazuje starost s optimizmom i nadom. Ana Karić (Zlatna arena za najbolju žensku ulogu na Pulskom festivalu) igra Helenu, a Radko Polič igra Jakova. Oboje su stanari monotonog doma umirovljenika. Kada se zaljube preko ušiju, odlučuju pobjeći iz sumornog doma i istražiti pustolovni život i romantiku u ovom šarmantnom uratku koji je oduševio mnoge. Na hrvatskom s engleskim podnaslovima.

LJUDOŽDER VEGETARIJANAC, 2012., Telefilm, 91'
Režija: Branko Scmidt

U ovoj mračnoj drami, službenom hrvatskom kandidatu za nominaciju za Oscara 2013., u ulozi Danka Babića, korumpiranog ginekologa u skupoj privatnoj klinici, nastupa Rene Bitorajac. Poput najslavnijih filmskih sociopata, Babić prikriva svoju zlu stranu nedužnim šarmom, dok istodobno ne preže ni od čega što bi mu priskrbilo više seksa, moći i novca bez obzira na tuđu patnju. Britak i nezaboravan prikaz čovjeka kojem nema spasa. Na hrvatskom s engleskim podnaslovima.

Razgovor s redateljem Noćnih brodova Igorom Mirkovićem, između projekcija.

Nedjelja, 23. lipnja, 17 h / KINO CROATIA / Dvostruka projekcija:

Američka premijera! ZAGONETNI DJEČAK, 2013., Kinorama / HRT, 88'
Režija: Dražen Žarković

Ova obiteljska uspješnica ujedno je i krimić  i priča o odrastanju. Četrnaestogodišnjeg Koka (Antonio Parač) i njegove prijatelje Tomu (Karlo Maloča) i Marijanu (Vanja Markovinović) zaintrigira neobično ponašanje jednog školskog kolege. Uvijek spremni na pustolovinu, njih se troje bacaju u istragu – da bi otkrili kako je tajna njihovog školskog sudruga još mračnija nego što se isprva činilo. Na hrvatskom s engleskim podnaslovima.

Američka premijera! KOTLOVINA, 2011., Korugva, 120'
Režija: Tomislav Radić

Ova obiteljska drama pokorila je Pulski festival i odnijela nagrade, između ostalih, za najbolji film, scenarij i žensku ulogu. Tri sestre i njihove obitelji sastaju se po prvi put nakon mnogo godina, a napetosti, neizrečena tuga, politička i druga neslaganja izviru na površinu. Ovaj slojevit i poticajan film bavi se gnjevnim trenucima sukoba no podjednako pažnje posvećuje smirenijim trenucima kada se ljudi povezuju unatoč razlikama. Na hrvatskom s engleskim podnaslovima.

Uz prisustvo glavnih glumica iz Kotlovine Melite Jurišić i/ili Suzane Nikolić!

Zagrijavanje za Kino Croatia

Uvodni party Kina Croatia održat će se u restoranu DOMA (North Camden Drive 362, Beverly Hills), a susponzorira ga Grgich Hills Estate. U nedjelju, 2. lipnja, od 17 do 19 sati, uz losanđelešku premijeru COOKING FOR HOLLYWOOD. Zašto je kritičar LA Timesa Kenneth Turan nazvao ovaj 30-minutni dokumentarac „neodoljivim“ te više informacija o ovom i drugim događanjima u okviru Kina Croatia saznajte na Facebook stranici Kino Croatia.

PLAKAT I PRESS MATERIJALE MOŽETE PREUZETI OVDJE.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.