Preskoči na glavni sadržaj

27. Sarajevo Film Festival

Na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala, koji se održava od 13. do 20. kolovoza, domaći naslovi i hrvatske manjinske produkcije prikazuju se u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, a neki od filmova u Sarajevu će imati i svoje svjetske premijere. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju i na industrijskim dijelovima festivala. 

Hrvatski filmovi na 27. SFF-u

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima ukupno će se natjecati 48 filmova od kojih sedam hrvatskih. U sklopu Natjecanja igranog filma prikazuje se dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, Murina, koji je do sada nagrađen Zlatnom kamerom (Camera d'Or) na Filmskom festivalu u Cannesu i sa tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu, a nakon Sarajeva slijedi mu prikazivanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. 

U Natjecanju dokumentarnog filma prikazuje se 16 naslova, od kojih su tri hrvatska: kratkometražni Bosanski Brodvej Jasmine Beširević, eksperimentalno-dokumentarni kratkometražni Horizont Tanje Deman te dugometražni Tvornice radnicima Srđana Kovačevića. Prva dva filma na festivalu u Sarajevu imat će svoje svjetske premijere. 

U Natjecanju kratkometražnog filma prikazat će se deset filmova, od kojih su dva hrvatska: Sve što dolazi Mate Ugrina, kojemu će ovo biti svjetska premijera te Kazneni udarac Roka Bičeka

U Natjecateljskom programu studentskog filma prikazuje se hrvatski naslov Čekaj me Damira Markovine kojem će projekcija u Sarajevu biti međunarodna premijera. 

Program U fokusu donosi projekciju hrvatske manjinske koprodukcije Baksuzno bubanje ili bezumni pornić Radua Judea. Film je nastao u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske. Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić. Program U fokusu donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije iz protekle i ove godine, a prikazat će se ukupno 11 naslova. Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade. 

Zagreb Film Festival (najbolje od Kockica) pak donosi četiri kratkometražna igrana naslova: U šumi Sare Grgurić, Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem Sanje Milardović, Sparina Petra Vukičevića i Stanar Borne Zidarića

Od ove godine, na najvećem regionalnom festivalu za Srce Sarajeva natječu se i TV serije. Iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, koje su premijerno prikazane u periodu od 1. rujna 2019. do 31. svibnja 2021., selekcijski odbor Sarajevo Film Festivala u konkurenciju je uvrstio njih 16, među kojima su i četiri hrvatske: Novine, 3. sezona, Crno-bijeli svijet, 4. sezona, Dnevnik velikog Perice i Grupa (Srbija/Hrvatska). 

Član žirija za Europski kratki film 27. Sarajevo Film Festivala je i hrvatski redatelj i scenarist Tin Žanić. Uz njega u istom žiriju su snimateljica i montažerka Taina Galis iz Rumunjske i redatelj Teymur Hajiyev iz Azerbajdžana. 

Više o ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala možete saznati na njegovoj službenoj stranici

CineLink Drama, Work in Progress, Docu Rough Cut Boutique, Docu Talents from the East,Talents Sarajevo i CineLink Talks

Filmski profesionalci iz Hrvatske sudjeluju i u industrijskom djelu Sarajevo Film Festivala CineLink Industry Days. 

U sklopu koprodukcijskog foruma CineLink Drama sudjeluje projekt produkcijske kuće Antitalent, Ciganin, ali najljepši. Radi se o seriji baziranoj na istoimenom romanu Kristiana Novaka. Scenarij za seriju, za koju je predviđeno šest nastavaka, potpisuju Mario Kozina i Maja Pek-Brünjes. Producent je Danijel Pek

Program Work in Progress donosi dvije hrvatske manjinske koprodukcije: dokumentarni film Izbor za miss zatvora redatelja Srđana Šarenca, koji nastaje u koprodukciji kuća Udruženje Novi Film (BiH), Novi Film (Srbija) i Provid (Hrvatska) te igrani Probudi me Marka Šantića, koji nastaje u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije i Francuska (hrvatski producent je Jaka produkcija). 

U sklopu programa Docu Rough Cut Boutique predstavlja se hrvatski projekt koji nastaje u produkciji kuće Hulahop, Lekcije mog tate Dalije Dozet, a u program Docu Talents from the East izabrana je hrvatska manjinska koprodukcija, projekt Istražitelj češkog redatelja Viktora Portela (hrvatski koproducent je Oliver Sertić, a pridružena producentica Vanja Jambrović, Restart). 

U programu Talents Sarajevo ukupno je 56 mladih i perspektivnih redatelja, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara, a od toga troje hrvatskih: Josip Ledina (glumac), Benjamin Noah Maričak (producent) te Klara Šovagović (montažerka). 

U ovogodišnjem izdanju CineLink Talksa sudjeluju ravnatelj HAVC-a Chris Marcich, redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i producent Nebojša Taraba (Drugi Plan). 

Sve ostale detalje o CineLinku možete saznati na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.