Preskoči na glavni sadržaj

55. Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima

Zbornica, debitantski dugometražni igrani film Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić iz Kinorame, svoju će svjetsku premijeru imati u glavnom natjecateljskom programu Kristalni globus. Još jedan film iste producentice i produkcijske kuće, Zora u režiji Dalibora Matanića, prikazuje se u programu Horizonti, a manjinska hrvatska koprodukcija Poslije zime, debitantski dugometražni igrani film redatelja Ivana Bakrača čiji je hrvatski koproducent Damir Terešak (Maxima film) uvršten je u natjecateljski program East of the West. Kratkometražni igrani film, islansko-hrvatska koprodukcija Svi psi odlaze hrvatskog koproducenta Mateja Merlića (Castor multimedia) prikazat će se, pak, u programu European Film Promotiona - Future frames. 55. izdanje filmskog festivala na zapadu Češke održat će se u fizičkom obliku od 20. do 28. kolovoza 2021. godine. 

Zbornica je priča o novoj i entuzijastičnoj pedagogici Anamariji koja suočena s ograničenjima školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo takvim postupanjem polako postaje sve sličnija svojim kolegama u zbornici.

Sonja Tarokić za film, uz režiju, potpisuje i scenarij. Producentica je Ankica Jurić Tilić, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Katarina Pilić, a maskerica Sanja Hrstić Kuterovac. Uloge u filmu nose Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i brojni drugi. 

Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i TFL-a.

Zora će se prikazati u sklopu sekcije Horizonti, koja je rezervirana za najznačajnije filmove u protekloj godini. Film Dalibora Matanića drugi je dio njegove filmske 'Trilogije sunca' (Zvizdan, Zora, Suton). U Zori, kao i u prvom filmu iz trilogije, Zvizdanu, Matanić se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva. Glavnog protagonista filma, Matiju, igra Krešimir Mikić, a njegovu suprugu Iku, Tihana Lazović.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Andrea Paris, Matteo Rovere i Ines Vasiljević. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio. 

U natjecateljskom programu East of the West prikazuje se manjinska hrvatska koprodukcija Poslije zime, debitantski dugometražni igrani film redatelja Ivana Bakrača čiji je hrvatski koproducent Damir Terešak (Maxima film). Film je nostalgična i humoristična oda prijateljstvu i mladosti, a nastaje kao crnogorsko-srpsko-hrvatska koprodukcija te je također podržana od strane HAVC-a.

Kratkometražni igrani film, islansko-hrvatska koprodukcija Svi psi odlaze redateljice Ninne Pálmadóttir uvršten je u program EFP - Future frames. Priča je to o ostarjelom farmeru Gunnaru i njegovoj otuđenoj unuci Anni koji imaju problema s komunikacijom dok pokušavaju odlučiti što učiniti s teško bolesnim obiteljskim psom. Tijekom jednog ljetnog vikenda suočavaju se s tajnama iz prošlosti i smrtnošću.

Film nastaje u produkciji Streetlight Raven (Island) i Castor multimedia (Hrvatska). Producenti su Ninna Pálmadóttir, Shao Min Chew Chia i Oddur Elíasson, a koproducent je Matej Merlić. Montažu potpisuje Ivor Šonje, direktori fotografije su Ninna Pálmadóttir i Jason Brownrigg, a dizajner zvuka Tihomir Vrbanec.

Uz ovaj, u istom se programu prikazuje još devet kratkometražnih naslova nekih od najperspektivnijih europskih studenata i diplomanata režije. Cjelovit popis odabranih filmova dostupan je na ovoj poveznici

Međunarodni festival u Karlovim Varima jedan je od najstarijih i najprestižnijih europskih filmskih festivala na kojem se prikaže preko 200 novih filmskih naslova. Ovogodišnji festival održat će se u fizičkom obliku od 20. do 28. kolovoza. 

Više informacija o festivalu potražite na službenoj stranici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.