Preskoči na glavni sadržaj

42. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu

U međunarodni natjecateljski program prestižnog festivala u francuskom Clermont-Ferrandu uvršteni su naslovi Udahnut život, Toomas ispod doline divljih vukova i Potop. Osim toga, na koprodukcijskom forumu Euro Connection predstavit će se i jedan hrvatski projekt. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu održava se od 31. siječnja do 8. veljače 2020. godine. 

Međunarodni natjecateljski program: Udahnut život, Toomas ispod doline divljih vukova i Potop

Animirani film Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona nastao je u produkciji zagrebačkog Bonobostudija, a producirala ga je Vanja Andrijević. Thomas Johnson i Ivana Bošnjak osim režije, potpisuju i scenarij, dizajn, animaciju i izradu lutaka. Film prikazuje povezivanje mlade žene sa životnom energijom prirode. Ona se koristi svojim talentom za prepariranje kako bi životinje koje obrađuje 'vratila' u njihov prirodni okoliš.

Osim Udahnutog života, u međunarodnom natjecateljskom programu su i dvije hrvatske manjinske koprodukcije. Riječ je o filmovima Toomas ispod doline divljih vukova i Potop

Animirani film Toomas ispod doline divljih vukova Chintis Lundgren je estonsko-hrvatsko-francuska koprodukcija (hrvatski producent je Draško Ivezić, Adriatic Animation). Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. Film prati seksi Vuka Toomasa koji je, nakon što je izgubio posao, počeo raditi kao žigolo kako bi prehranio obitelj. No njegova supruga Viivi također ima tajnu. Ona kriomice pohađa skup seminar za osnaživanje žena koji uključuje šibanje muških robova. 

Potop je kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Kristijana Krajnčana, nastao u slovensko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatska producentica je Rea Rajčić, Eclectica). Priča je to o sinu koji se pokušava pomiriti s ocem na samotnom putovanju visoko u planinama. Sin shvaća da se događa nešto čudno - ne samo kod oca, nego i kod sebe samog - te ono što je počelo kao nevino putovanje morat će završiti s odlukom koja će ga odvesti do otkrića bolne ali oslobađajuće istine. 

42. izdanje Međunarodnog festivala u Clermont Ferrandu u tri natjecateljska programa donosi 163 naslova, od kojih 80 u međunarodnoj konkurenciji. Na festival se ove godine prijavilo 9 300 filmova iz zemalja diljem svijeta. 

Koprodukcijski forum Euro Connection

Istovremeno s festivalom, u Clermont-Ferrandu odvija se i filmski sajam u sklopu kojeg je koprodukcijski forum Euro Connection na kojem će se predstaviti i hrvatski kratkometražni dokumentarni projekt 1001 noć redateljice i scenaristice Ree Rajčić te producentice Tine Tišljar. Film prati 85-godišnju Emu i 80-godišnju Maju koje zadnjih pet godina zajedno provode svaku večer u Eminom stanu na splitskim Gripama, kao najvjerniji pratitelji i najduhovitiji komentatori turskih telenovela boreći se tako protiv vlastite usamljenosti. Projekt je podržao Hrvatski audiovizualni centar. 

1001 noć jedan je od 14 projekata koji sudjeluju na forumu na kojem su svi polaznici imali priliku sudjelovati u pripremnim radionicama, pitchingu, predstavljanju pred stručnjacima, umrežavanju s mogućim koproducentima, a pružena im je i mogućnost individualnih konzultacija. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.