Preskoči na glavni sadržaj

41. Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu

41. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, najveće manifestacije posvećene kratkom metru, održava se od 1. do 9. veljače 2019. godine. U međunarodnom natjecateljskom programu bit će prikazan animirani film Biciklisti, u režiji Veljka Popovića. Pužić slikar autorice Manuele Vladić-Maštruko uvršten je u natjecateljski program za mlade, a Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali Daniela Šuljića jedan je od šest naslova koji se za naklonost gledatelja natječu online glasovanjem. 

Međunarodni natjecateljski program: Biciklisti

Višestuko nagrađivani Biciklisti, u režiji Veljka Popovića su komedija začinjena erotikom i ljetnim bojama koja zahvaća duh malog mediteranskog grada inspiriranoj slikarstvom Vaska Lipovca. Na animaciji su radili Goran Stojnić, Chloe Roux, Lucija Bužančić, Sander Joon i Mario Vrandečić, a na kompozitingu Sina Jakelic, Gordan Mihalec i Darko Kokić. Za glazbu su zaduženi Pablo Pico, Siniša Jakelić i Nikola Džaja, a dizajn zvuka radio je Jean-Baptiste Saint Pol. Producenti su Milivoj Popović i Veljko Popović (Lemonade 3D) , a koproducenti Patrick Hernandez (Bagan Films) i Lado Skorin (3D2D Animatori). Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, nastaje u koprodukciji Hrvatske i Francuske, a za distribuciju je zadužen zagrebački Bonobostudio. Biciklisti su do sada prikazani i nagrađeni na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na Animafestu su 2018. godine proglašeni najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.

Pužić slikar, Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali i Sajam kratkometražnog filma

Edukativni animirani film scenaristice i redateljice Manuele Vladić-MaštrukoPužić slikar, natječe se za nagradu u programu ECO 1 namijenjenom djeci starijoj od tri godine. 

Film kroz jednostavnu priču u kojoj su glavni akteri pužići, djecu upoznaje s bojama. Pužići prelaze preko mrlja boja i za sobom ostavljaju tragove, a tamo gdje se tragovi preklapaju dolazi do miješanja i stvaranja novih boja. Animaciju su radili Darko Vidačković, Iva Božić i Lucija Bužančić. Osim što je napisala scenarij i režirala Pužića slikara, Vladić-Maštruko bila je zadužena i za montažu te dizajn. Za zvuk se pobrinuo Vjeran Šalamon, a za glazbu Šimun Matišić. Film je nastao u produkciji Zagreb filma, a producirao ga je Vinko Brešan

Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali redatelja i scenarista Daniela Šuljića jedan je od šest naslova koji se nalaze u online selekciji Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. Svi filmovi dostupni su za gledanje na službenoj stranici festivala, a glasovanje traje do 8. veljače, u podne. Pobjedniku će pripasti nagrada u iznosu od 500 eura. 

Film prikazuje priču o zlim bićima i stvorenjima koja osjećaju da je došao trenutak da slobodno izađu iz svojih skrovišta i rupa i razmile se po svijetu. Osim što je napisao scenarij i režirao film, Daniel Šuljić radio je i animaciju, uz Deu Jagić, Iru Bulić i Valenta Baluna, s kojim potpisuje i kompoziting te montažu. Za zvuk i glazbu bio je zadužen Vjeran Šalamon. Film je nastao u produkciji kuće Kreativni sindikat (Igor Grubić) te koprodukciji Zagreb filma (Vinko Brešan), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

Clermont-Ferrand prati i najveći sajam namijenjen kratkom metru, Marché du film court, koji posjećuju producenti, distributeri, festivalski programeri i kupci zainteresirani za kratkometražni film. To je ujedno i prostor na kojem se lako može dobiti uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu sajma. Sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kratkometražnoj produkciji moći će se dobiti na štandu Hrvatskog audiovizualnog centra. U sklopu promotivnih aktivnosti Centra izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts namijenjena promociji i plasmanu hrvatskog filma.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.