Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na Clermont-Ferrandu 2016. 

38. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu održava se od 5. do 13. veljače 2016. godine. Film Piknik redatelja Jure Pavlovića prikazuje se u međunarodnom natjecateljskom programu, dok će Barbara Jukopila iz produkcijske kuće U svom filmu sudjelovati u Producentskom fokusu u sklopu Euro Connectiona. 

'Piknik' Jure Pavlovića u Međunarodnom natjecateljskom programu 

Višestruko nagrađivani Piknik govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog. Režiju filma potpisuje Jure Pavlović, koji zajedno s Džejnom Avdić potpisuje i scenarij filma. Za kameru je bio zadužen Almmir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić, a producenti su Luka Venturin i Jure Pavlović iz Sekvence. 

Podsjetimo, Jure Pavlović početkom prošle godine bio je jedan od 14 producenata koji su sudjelovali u Producentskom fokusu u sklopu Euro Connectiona – industrijskog segmenta festivala u Clermont–Ferrandu gdje je predstavio svoje aktivnosti i projekte produkcijske kuće Sekvenca, a sam Piknik predstavljen je u sklopu istoga programa godinu dana ranije kao projekt u razvoju. 

Film je premijerno prikazan na 65. Berlinaleu u programu Generation 14plus, a osvojio je i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film. 

Barbara Jukopila na Euro Connectionu

Euro Connection, industrijski segment festivala namijenjen poticanju i razvijanju projekata te umrežavanju filmskih profesionalaca, ove je godine odabrao 14 producenata da u sklopu programa Producentski fokus predstave svoje aktivnosti i projekte. Zahvaljujući suradnji s Deskom Kreativne Europe - Uredom MEDIA jedna od odabranih filmskih profesionalaca je i Barbara Jukopila iz produkcijske kuće U svom filmu. Barbara Jukopila rođena je 1987. u Puli. Magistrirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Producentica je dugometražnog igranog filma Fleke, redatelja Alda Tardozzija, koji je svoju međunarodnu premijeru imao u službenoj konkurenciji Sarajevo Film Festivala 2011. godine. Producentica je i kratkih igranih filmova Torta s čokoladom, redateljice Doroteje Vučić, i Crveno, redateljice Sonje Tarokić. Godine 2011. osniva svoju producentsku tvrtku U svom filmu. Radila je kao asistentica režije ili produkcije na nekoliko domaćih i stranih filmova kao što su ZG80 Igora Šeregija, Otok ljubavi Jasmile Žbanić, Penelopa Bena Ferrisa i dr. 

Štand Hrvatskog audiovizualnog centra

Hrvatski audiovizualni centar sedmu godinu za redom sudjeluje na Sajmu kratkometražnog filma - Marché du film court, najvećem sajmu posvećenom ovoj filmskoj formi. To je prostor na kojem se lako može dobiti uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu sajma. 

Na štandu Hrvatskog audiovizualnog centra (broj 23) zainteresirani profesionalci mogu dobiti sve informacije o suvremenoj hrvatskoj kratkometražnoj produkciji. Za potrebe promocije i plasmana hrvatskog kratkometražnog filma izdana je i publikacija Keep an eye on Croatian Shorts: Clermont-Ferrand 2016, koja se može preuzeti u privitku s desne strane članka. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.