Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 70. Cannesu

Na 70. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 17. do 28. svibnja 2017., u programu „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) prikazat će se kratkometražni igrani film Trešnje Dubravke Turić, a Hrvatski audiovizualni centar i ove će godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

„15 dana autora“: Trešnje Dubravke Turić

Kratkometražni igrani film Trešnje redateljice Dubravke Turić, snimljen u produkciji zagrebačkog Kinematografa, priča je o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Film je nastao prema motivima priče spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević. Scenarij potpisuje Jelena Paljan, direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu, a za oblikovanje zvuka bila je zadužena Dubravka Premar. Za scenografiju je zaslužna Petra Poslek, za kostimografiju Morana Starčević, a glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko. Producentica filma je Dijana Mlađenović iz Kinematografa.

Program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) ove se godine po 49. put održava od 18. do 28. svibnja, paralelno s festivalom u Cannesu, te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha

Promotivni materijali filma mogu se preuzeti na ovoj poveznici.

 Vremena prikazivanja: 
26. svibnja u 12.00 sati, Theatre Croisette
27. svibnja u 16.00 sati, Studio 13

Market-projekcija: Moj život bez zraka

U sklopu market-projekcije bit će prikazan Moj život bez zraka, dugometražni dokumentarni film redateljice Bojane Burnać koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom Kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs, a u svrhu što boljeg plasmana na međunarodnoj filmskoj sceni.

 Vrijeme prikazivanja: 

24. svibnja u 12.00 sati, Palais C
 

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar desetu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). Štand Centra nalazi se u sklopu South-East European Paviliona na sljedećoj adresi:

SEE Pavilion no. 134
Village International Riviera

Predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije aktualne hrvatske filmske produkcije izdana je promotivna publikacija What’s Cooking in Croatia? II/2017 s fokusom na nove hrvatske filmove, koja se može preuzeti na ovoj poveznici.

Short Film Corner

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Radi se o sljedećim naslovima: ​

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.