Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 69. Cannesu

Na 69. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 11. do 22. svibnja 2016., u natjecateljskom programu službene konkurencije prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija Sieranevada rumunjskog redatelja Cristija Puiua, dok će u programu „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) biti prikazan kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice. Hrvatski audiovizualni centar i ove će godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma.

„15 dana autora“: Zvir Miroslava Sikavice

Kratkometražni igrani film Zvir redatelja Miroslava Sikavice, snimljen u produkciji zagrebačkog Propeler Filma, realistična je priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka. 

Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, a dizajn zvuka Martin Semenčić. Za scenografiju je zaslužna Veronika Radman, za kostimografiju Morana Starčević, za masku Mirna Čurak, a glavne uloge ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban. Producenti filma su Boris T. Matić i Lana Ujdur iz Propeler Filma. 

Program „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“) održava se od 1969. godine paralelno s festivalom u Cannesu, te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

Promotivni materijali filma mogu se preuzeti na ovoj poveznici.

 Vremena prikazivanja:
19. svibnja u 14:45h, Theatre Croisette
20. svibnja u 16:00h, Studio 13

Službena selekcija: Rumunjsko-hrvatska koprodukcija Sieranevada

Dugometražni igrani film Sieranevada redatelja Cristija Puiua, nastao u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom, prikazuje se u natjecateljskom programu službene konkurencije festivala. Scenarij i režiju filma potpisuje Cristi Puiu, a hrvatsku ekipu filma čine producentica Zdenka Gold, glumica Petra Kurtela, casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizura Štefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, kompozitor Bojan Gagić te majstor za vizualne efekte Tom Vujnović. 

Sieranevada je film o obiteljskom okupljanju. Na povratku s poslovnog puta u Pariz, cijenjeni neurolog mora pokupiti suprugu kako bi nazočili komemorativnoj večeri njegovom ocu, koji je preminuo godinu dana ranije. Čekajući svećenika, prisutni razglabaju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

Promotivni materijali filma mogu se preuzeti na ovoj poveznici.

 Vremena prikazivanja:
12. svibnja u 15.30, premijera
13. svibnja u 13.45, Soixantiemme

Paviljon Kuće scenarista

Kuća scenarista je francuska organizacija osnovana s ciljem predstavljanja scenarista na najvažnijim međunarodnim filmskim festivalima i njihovog umrežavanja s producentima, redateljima, glumcima, distributerima i ostalim filmskim profesionalcima, na kojem će hrvatska autorica Karla Lulić predstaviti scenarij dugometražnog projekta Burgeis, satiru s fantasy elementima. Na Paviljonu se ove godine predstavlja 23 autora od ukupno 230 prijavljenih, a projekt Karle Lulić bit će predstavljen 15. svibnja u 10h, tijekom organiziranih susreta 'jedan-na-jedan' između odabranih autora, producenata i distributera.

Market-projekcije: Goran, S one strane, Iza lica zrcala, Dnevnik mašinovođe

U sklopu market-projekcija bit će prikazani dugometražni igrani film Goran Nevia Marasovića, S one strane Zrinka Ogreste te manjinska koprodukcija Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića, kao i dokumentarni film Iza lica zrcala Zrinke Katarine Matijević, u svrhu što boljeg plasmana na međunarodnoj filmskoj sceni.

 Vremena prikazivanja:
Goran, redatelj: Nevio Marasović
14. svibnja 2016., 15:30 sati, Palais B

S one strane, redatelj: Zrinko Ogresta
17. svibnja 2016., 16:00 sati, Palais E

Iza lica zrcala, redateljica: Zrinka Katarina Matijević
18. svibnja 2016., 15:30 sati, Palais B

Dnevni mašinovođe, redatelj: Miloš Radović
16. svibnja 2016., 15:30 sati, Gray 2

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar devetu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). Štand Centra nalazi se u sklopu South-East European Paviliona na sljedećoj adresi:

SEE Pavilion n. 132
Village International Riviera

Predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke, digitalne platforme te market-projekcije filmskim profesionalcima na sajmu – kupcima i festivalskim selektorima – ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju – kao logistička i lobistička podrška – svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije hrvatskog filma izdane su dvije publikacije: Keep an Eye on Croatian Features: Cannes i Keep an Eye on Croatian Shorts: Cannes, a mogu se preuzeti na ovoj poveznici.

Hrvatski filmovi na Short Film Corneru

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru – platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Radi se o sljedećim naslovima:

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.