Preskoči na glavni sadržaj

70. Međunarodni filmski festival u Berlinu

Manjinske hrvatske koprodukcije, Mare redateljice Andree Štake i Otac u režiji Srdana Golubovića premijerno se prikazuju u sklopu programa Panorama. Osim toga, na European Film Marketu po prvi puta se održao i jedinstveni događaj EFM Landmark, program posvećen filmskim komisijama, lokacijama za snimanja i koprodukcijama. Hrvatski audiovizualni centar mogućnosti koprodukcija i snimanja u Hrvatskoj predstavio je na primjeru filma Mare, kojeg je i podržao kroz poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom te kroz program poticaja Filming in Croatia.

Panorama: Mare i Otac

Dugometražni igrani filmovi, ujedno i manjinske hrvatske koprodukcije, Mare redateljice Andree ŠtakeOtac u režiji Srdana Golubovića uvršteni su u službeni program Berlinalea. Njegovo 70. izdanje održalo se od 20. veljače do 1. ožujka 2020. godine u glavnom gradu Njemačke, a oba filma svoje su svjetske premijere imala u programu Panorama koji je tradicionalno usmjeren na filmove s jakim autorskim vizijama. 

Film Mare, hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, u potpunosti je snimljen na području Konavala te govori o ženi koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece pored dubrovačke zračne luke. U njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac pa Mare donosi odluke koje je vode u nova životna iskustva i saznanja o sebi. 

Naslovna uloga pripala je Mariji Škaričić, a u ostalim ulogama pojavljuju se Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger

Film nastaje kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić. Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE. 

Redateljica Andrea Štaka rođena je u Švicarskoj gdje je i diplomirala, a Mare joj je treći dugometražni igrani film nakon filmova Gospođica i Cure - Život druge

Film o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu, ujedno je i priča o marginalcu i gubitniku koji putem postaje junak našeg doba. Naslovnu ulogu u filmu Otac igra hrvatski glumac Goran Bogdan, dok scenarij uz Srdana Golubovića potpisuje i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Film je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BIH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

Srdanu Goluboviću ovo je treći put da sudjeluje u programu ovog prestižnog festivala gdje su dosad prikazani njegovi naslovi Klopka (2007.) i Krugovi (2013. Nagrada ekumenskog žirija). 

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine naslovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za Panorama Audience Award – nagradu koju dodjeljuje više od 20 000 posjetitelja Berlinalea ali i za ostale prestižne nagrade o kojima odlučuju nezavisni žiriji. Selektor programa Michael Stütz za ovogodišnji program kaže kako naglašava potrebu za političkom akcijom i građanskim neposluhom: 'Filmaši i protagonisti suprostavljaju se autoritetima'. 

U deset dana prikazalo se oko 400 filmova. Novi umjetnički direktor Berlinalea je Carlo Chatrian, a predsjednik žirija ove je godine bio britanski filmski i kazališni glumac Jeremy Irons

European Film Market

Na European Film Marketu se po prvi puta održao i jedinstveni događaj EFM Landmark, program posvećen filmskim komisijama, lokacijama za snimanja i koprodukcijama. Hrvatski audiovizualni centar je mogućnosti koprodukcija i snimanja u Hrvatskoj predstavio na primjeru filma Mare, kojeg je HAVC podržao kroz poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom te kroz program poticaja Filming in Croatia.

Predstavljanje projekta kroz temu kako krajolik naglašava likove u filmu vodila je Jess Conoplia, predsjednica međunarodnog udruženja filmskih komisija (AFCI). O filmu, potpori HAVC-a za koprodukcije i snimanju u Hrvatskoj govorili su redateljica Andrea Štaka, producentica Tena Gojić i ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich

Hrvatski audiovizualni centar u sklopu sajma EFM imao je i izložbeni prostor za promidžbu hrvatskog audiovizualnog stvaralaštva u prostoru Gropius Baua. Za potrebe promocije i plasmana izdana je i posebna publikacija New Croatian Features & Shorts usmjerena na promociju i plasman novijih hrvatskih naslova svih rodova i vrsta. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.