Preskoči na glavni sadržaj

43. Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju

Na 43. Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, jedne od najpoznatijih i najcjenjenijih smotri animacije, prikazuje se čak četiri domaća naslova. U program kratkometražnih filmova uvršteni su Demonstracija briljantnosti u 4 čina u režiji Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova i Toomas ispod doline divljih vukova redateljice Chintis Lundgren dok se u natjecateljskom programu pod nazivom 'Perspektive' prikazuju Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali Daniela Šuljića te Udahnut život Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona. Festival se u francuskom gradu Annecyju održao od 10. do 15. lipnja. 

Program kratkometražnih filmova

Kratkometražni animirani film Demonstracija briljantnosti u 4 čina nastao je u režiji Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova te u proizvodnji zagrebačkog studija Adriatic Animation i Eesti Joonisfilm iz Tallinna u Estoniji. Riječ je o prvom filmu autorskog tandema Mrzljak-Tšinakov nakon završenog studija animacije u Tallinnu te prva međunarodna koprodukcija između hrvatskog studija Adriatic Animation i estonskog studija Eesti Joonisfilm (iza kojeg stoji glasoviti animator Priit Pärn). Produkciju potpisuju Draško Ivezić i Kalev Tamm, a animaciju Marko Dješka, Ülle Metsur, Lucija Mrzljak, Chloe Roux, Maiken Silla i Morten Tšinakov. Film je nastao uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, do sada je nagrađen na nekoliko međunarodnih festivala, a hrvatsku je premijeru doživio na ovogodišnjem Animafestu.

Osim ovog, u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazat će se još jedan film nastao u koprodukciji studija Adriatic Animation. Riječ je o manjinskoj koprodukciji Toomas ispod doline divljih vukova redateljice Chintis Lundgren poznate po svojim ranijim višestruko nagrađivanim naslovima Život s Hermanom H. Rottom iz 2015. i Manivald iz 2017. godine. Ovaj put glavni lik je privlačan vuk Toomas koji, nakon što izgubi posao, radi kao žigolo da uzdržava obitelj, pri čemu prešućuje svojoj supruzi gubitak posla. Njegova supruga Viivi također skriva tajnu: pohađa skupi seminar za osnaživanje žena koji uključuje šibanje muških robova. Osim režije, Chintis Lundgren uz Draška Ivezića potpisuje i scenarij. U filmu glume Draško Ivezić, Leon Lučev, Dražen Šivak, Lee Delong i Chintis Lungren. Za glazbu je bio zadužen Terence James Dunn, za dizajn zvuka Pierre-Yves Drapeau, a za animaciju Chintis Lundgren, Darko Vidačković i Draško Ivezić. Film nastaje u produkciji Chintis Lundgreni Animatsioonistuudio iz Estonije, Jadranska animacija - Adriatic Animation iz Hrvatske i Miyu Productions iz Francuske te uz potporu Estonskog filmskog instituta, Estonskog kulturnog fonda, Hrvatskog audiovizualnog centra, Arte France i CNC-a. Toomas ispod doline divljih vukova u Annecyju ima svoju svjetsku premijeru. 

Perspektive

Dva hrvatska animirana filma prikazat će se i u programu pod nazivom 'Perspektive'. Ispod kojeg li su samo kamena ispuzali redatelja i scenarista Daniela Šuljića prikazuje priču o zlim bićima i stvorenjima koja osjećaju da je došao trenutak da slobodno izađu iz svojih skrovišta i rupa i razmile se po svijetu. Osim što je napisao scenarij i režirao film, Daniel Šuljić radio je i animaciju, uz Deu Jagić, Iru Bulić i Valenta Baluna, s kojim potpisuje i kompoziting te montažu. Za zvuk i glazbu bio je zadužen Vjeran Šalamon. Film je nastao u produkciji kuće Kreativni sindikat (Igor Grubić) te koprodukciji Zagreb filma (Vinko Brešan), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

Udahnut život film je o povezivanju jedne mlade žene sa životnom energijom prirode. Ona koristi svoj talent za prepariranjem kako bi 'vratila' životinje koje obrađuje u njihov prirodni okoliš. No prava potraga za odgovorima počne kada u svakoj životinji koju krene preparirati otkrije rolu nerazvijenog filma. Scenarij, režiju, dizajn, animaciju i izradu lutaka potpisuju Ivana Bošnjak i Thomas Johnson. Direktor fotografije je Ivan Slipčević, montažerka Iva Kraljević, glazbu i zvuk potpisuje Andrea Martignoni, glas filmu dao je Rakan Rushaidat, producentica je Vanja Andrijević, a film nastaje u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. I ovaj je animirani naslov svoju hrvatsku premijeru doživio na ovogodišnjem Animafestu, dok je ona svjetska bila rezervirana za festival u njemačkom Oberhausenu. 

Osim kratkometražnih animiranih filmova, u Annecyju će se u konkurenciji namjenskih animiranih filmova prikazati i dvije festivalske špice nastale u hrvatskoj produkciji. Radi se o špici za Animafest 2018. autora Stipana Tadića te špici za Međunarodni festival animiranog filma u Ottawi 2018. autorice Chintis Lundgren u produkciji Adriatic Animation studija.

Više o svim hrvatskim radovima u Annecyju možete pronaći i u našoj publikaciji na engleskom jeziku 'Croatian animation @ Annecy 2019'. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.