Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na 23. Međunarodnom filmskom festivalu u Busanu

Na 23. izdanju festivala, koje se održavalo od 4. do 13. listopada, prikazano je više od 300 filmova iz 79 zemalja od čega su 115 bila svjetske premijere. Azijsku premijeru imale su dvije hrvatske manjinske koprodukcije Dišući u mramor u režiji Giedre Beinoriute (hrvatski koproducent Aning film) te Jimmie (hrv. koproducent: Sekvenca) u režiji Jespera Ganslandta. 

Hrvatski audiovizualni centar sudjelovao je na industrijskom ogranku festivala u sklopu incijative Europski štand (European Umbrella Booth), koju je pokrenula Međunarodna mreža za promociju europskog filma (European Film Promotion, EFP). U projektu su sudjelovali i Unifrance te europske prodajne agencije. Štand je bio smješten u centru industrijskih zbivanja - u izložbenom centru Bexco u kojem se odvijao Asian Film Market, a omogućavao je prostor za sastanke te izložbeni prostor za promotivne materijale Centra (brošure New Croatian Features and Shorts 2 te knjižice Filming In Croatia). HAVC je podržao i EFP-ov koktel. Na Asian Film Marketu sudjelovalo je skoro 2 000 akreditiranih filmskih profesionalaca iz oko 900 kompanija iz 54 zemlje svijeta. 

Međunarodni filmski festival u Busanu jedna je od najznačajnijih filmskih manifestacija u Aziji i u svijetu. Svake godine privuče oko 200 tisuća posjetitelja, a zahvaljujući velikoj prisutnosti medija i akreditiranih profesionalaca, važan je kao platforma za promociju filmova na azijskom tržištu, osobito u dalekoistočnim zemljama poput Koreje, Japana, Kine, Singapura… 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.