Preskoči na glavni sadržaj

Berlinale 

Hrvatski filmovi i filmaši na 64. Berlinaleu i European Film Marketu

64. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održava se od 6. do 16. veljače – Hrvatska će biti zastupljena koprodukcijskim dokumentarcem Baršunasti teroristi Petera Kerekesa, Pavola Pekarčíka i Ivana Ostrochovskog u programu Forum, projekcijama dugometražnih igranih filmova i predstavnicima domaće audiovizualne industrije na European Film Marketu te mladim filmašima koji sudjeluju u programu Berlinale Talents.

Forum (International Forum of New Cinema) u kojem će biti prikazani Baršunasti teroristi pripada među najvažnije programske sekcije Berlinalea - posvećen je inovativnim djelima koja predstavljaju odmak od srednje struje i njeguju nekonvencionalne filmske pristupe, a ove godine doživjet će svoje 44. izdanje. Baršunasti teroristi dugometražna su dokumentarna koprodukcija Slovačke, Češke i Hrvatske. Koredatelji filma su Peter Kerekes, Pavol Pekarčík i Ivan Ostrochovský, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz kuće Nukleus film. Svoju svjetsku premijeru Teroristi su imali prošle godine u Karlovym Varyma gdje su osvojili nagradu FEDEORA, Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana.

Osim brojnih službenih i popratnih filmskih programa, u sklopu festivala održava se i sajam audiovizualne industrije European Film Market na kojem će posjetitelji moći pogledati recentna ostvarenja naše kinematografije – Kauboje Tomislava Mršića, Vis-À-Vis Nevija Marasovića, Šegrta Hlapića Silvija Petranovića, Svećenikovu djecu Vinka Brešana i Projekcije Zrinka Ogreste. Hrvatski audiovizualni centar na sajmu će imati svoj štand, br. 122, u muzeju Martin-Gropius-Bau. Uz HAVC na EFM-u će sudjelovati i više hrvatskih filmskih producenata te predstavnika distributera i festivala. Njihov popis možete pronaći na ovoj poveznici.

Jedan od najpopularnijih segmenata festivala posljednjih godina među mlađom generacijom filmaša svakako je Berlinale Talents (ranije Berlinale Talent Campus), zasigurno najveća edukacijska i networking platforma ovakve vrste u svijetu, Na njoj će ove godine sudjelovati šestero talentiranih imena: redateljica Maša Drndić, producentica Ivana Kragić, filmska kritičarka Karla Lončar, redatelj Jure Pavlović, snimatelj Dragan Šiša te redateljica i scenografkinja Ivana Škrabalo.

Također, u Berlinu će biti prisutna i hrvatska casting direktorica Oriana Kunčić kao članica žirija za nagrade Shooting Stars 2014 o čemu možete više saznati na ovoj poveznici.

 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.