Preskoči na glavni sadržaj

Venice Film Market 2013.

Hrvatska na filmskom sajmu Venice Film Market 2013

MEET CROATIA!

HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR
I FILMSKI AUTORI PREDSTAVLJAJU PROJEKTE
NA FILMSKOM SAJMU VENICE FILM MARKET – INDUSTRY OFFICE
U SURADNJI S MEDIA DESKOM ITALIJE.

Hrvatski audiovizualni centar ponosno najavljuje svoje prvo sudjelovanje i predstavljanje na filmskom sajmu Venice Film Market – Industry Office.

Nedjelja, 1. rujna 2013.
11.00-13.00 sati
Hotel Excelsior, Spazio Luce Cinecittà, dvorana Tropicana


Kao središnja hrvatska filmska institucija Hrvatski audiovizualni centar mnogo ulaže u manjinske koprodukcije: sa svojim tradicionalnim partnerima iz zemalja bivše Jugoslavije i drugih susjednih zemalja, kao i s novim produkcijskim partnerima sa šireg područja.

Centar će detaljnije predstaviti svoje aktivnosti na druženju za umrežavanje profesionalaca (Industry Networking Event), koji suorganizira MEDIA Desk Italije, s naglaskom na nedavni ulazak Hrvatske u Europsku uniju i daljnje mogućnosti financiranja projekata kroz program manjinskih koprodukcija.

Nakon uvodnih riječi o HAVC-u, predstavit će se četiri projekta u razvoju nastalih u koprodukciji s Italijom, Hrvatskom i Slovenijom.

 THE THIN LINE, redateljice Paola Sangiovanni i Nina Mimica 

Dugometražni dokumentarni film, Italija/Hrvatska
Hrvatski producent: Diana Mlađenović (Kinematograf)
Talijanski producenti: Roberta Ballarini (DocuLab), Francesca Casaccia (Altreforme)
Status projekta: u produkciji
*sufinancirano sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra

The Thin Line istražuje uzroke i posljedice ratnih silovanja kroz priču o dva bivša talijanska vojnika koji su sudjelovali u nasilju nad civilima tijekom mirovne misije te kroz priču o ženi, žrtvi nasilja u Bosni, koja se suprotstavlja šutnji čitave zajednice i pokušava izboriti za pravdu kako najbolje zna i umije, nadomještajući krhkost pravnog sustava. Film ujedno želi istražiti i razloge ratnih silovanja, ističući određene aspekte sustava patrijarhalnih vrijednosti te znakove ovog stravičnog zločina kroz nesvakidašnje likove. Priče o Micheleu i Andrei te priča o Bakiri pripadaju dvjema različitim zemljama te političkim i kulturnim pozadinama. No zajednička im je polazišna točka, čiji se smisao, od jedne priče do druge, otkriva u svojoj ogoljelosti.

 TIR, redatelj Alberto Fasulo 

Dugometražni dokumentarni, Hrvatska/Italija
Hrvatski producent: Irena Marković (Focus Media)
Talijanski producenti: Alberto Fasulo, Nadia Trevisan (Nefertiti)
Status projekta: u postprodukciji
*sufinancirano sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra

Branko, pedesetogodišnji nastavnik iz Hrvatske, teško uzdržava obitelj. Odlučuje se zaposliti kao vozač kamiona kod jednog talijanskog autoprijevoznika. Putuje po cijeloj Europi s Makijem, iskusnijim vozačem, koji je također iz Hrvatske. Maki ga uči novom poslu koji podrazumijeva duge sate za volanom ili u nekoj pustopoljini na cesti. Zajedno provode beskrajne dane čekajući narudžbu koja nikako da dođe. I dok se Branko navikava na novi posao, pokušava, barem preko telefona, biti prisutan u životu svoje obitelji. Nalazi se u teškoj i zamršenoj situaciji na poslu, dok ga dugi sati čekanja, prometnih zastoja, samoće i sama priroda posla tjeraju da preispita svoje temeljne vrijednosti.

 LIFE AS A COIN, redatelj Franco Dipietro 

Kratki animirani, Italija/Hrvatska
Hrvatski producent: Matija Radeljak (Aning Film)
Talijanski producent: Due Monete (Emanuela Barbano)
Status projekta: u postprodukciji
*sufinancirano sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra

Dante je kovanica od dva eura. Živi kao i sve druge kovanice, prelazi iz ruke u ruku, iz džepa u džep, u svim europskim zemljama. Dante zna da mu je život savršeno uređen, zna da ne može donositi odluke o sebi. On je kovanica, njegova je sudbina skakukati amo-tamo bez ikakve kontrole. Međutim, osjeća da bi mu se nešto u životu moglo promijeniti. Možda bi mu život, ako se skrije, mogao poći nekim drugim smjerom. Jednoga dana Dante padne na dno jezera. Ondje, pod površinom, susreće Veneru, kovanicu od 10 centi. Život na dnu jezera je siguran, topao i miran. No dolaze ribe i pojedu ga te ga tako vrate njegovom uobičajenom životu. Ako ste kovanica, morate znati da ne možete sami odlučivati. Takva je istina.

 PERSEVERANCE, redatelj Miha Knific 

Dugometražni igrani, Slovenija / Hrvatska
Producent: Siniša Juričić (Nukleus film do.o.o.)
Status projekta: u produkciji
* Podržao Slovenski filmski center / projekt je prijavljen za potporu HAVC-a

Perseverance se sastoji od 15 priča nadahnutih istinitim događajima i likovima koji dolaze sa svih strana svijeta i traju 60 dana. Nisu formalno povezani, njihove su priče odvojene, ali zajedno tvore širu pripovijest. Zbivaju se u prošlosti i sadašnjosti širom svijeta. Perseverance je poetično putovanje kroz kolektivnu svijest ljudskog roda koje pokušava odgovoriti na pitanja tko smo, odakle dolazimo i kamo idemo. Kroz intimne priče ovaj film opisuje pojavu ljudskog bića ili ljudskog roda. Gledamo u čudo koje nas je dovelo na vrh hranidbenog lanca, čudo koje je stvaralo civilizacije i uopće nam pomoglo da preživimo. Preživimo i ustrajemo.

Brošura MEET CROATIA! s dodatnim informacijama o navedenim projektima dostupna je za čitanje i preuzimanje na ovoj poveznici.

Za više informacija molimo kontaktirajte:

Tina Hajon, tina.hajon@havc.hr
Ivana Ivisic, ivana.ivisic@havc.hr

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.