Preskoči na glavni sadržaj

Clermont-Ferrand

Hrvatski filmovi i filmaši na 35. Clermont-Ferrandu

35. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, jednog od najvažnijih festivala posvećenih ovom filmskom formatu održava se od 1. do 9. veljače. Hrvatska je kinematografija prisutna u natjecateljskom i popratnom programu festivala, kao i u raznim aktivnostima jednako važnog Short Film Marketa, koji svake godine okuplja najvažnije aktere kratkometražne filmske scene.

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu jedan je od najvećih i najprestižnijih festivala kratkometražnog filma na koji se svake godine prijavi do 7000 radova. Festival u desetak dana prikaže oko 180 filmova podijeljenih u tri natjecateljska programa. U međunarodnom natjecateljskom programu festivala prikazat će se animirani omnibus Otac skupine redatelja, jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova prošle godine koji je prikazan i u najtecateljskim programima renomiranih svjetskih festivala kao što su Annecy i Hiroshima. Film je producirao Compote Collective iz Bugarske u koprodukciji s Bonobostudiom iz Hrvatske i Eyecatch Productions iz Njemačke, a realiziran je uz pomoć fondacije Robert Bosch, Hrvatskog audiovizualnog centra i Bugarskog nacionalnog filmskog centra. Radi se o hibridu animiranog i dokumentarnog filma, čijih se pet priča vrti oko nikad ostvarenih razgovora između djeteta i njegova oca, a sve su priče utemeljene na autentičnim iskustvima mladih ljudi. Redatelj i supervizor filma je Ivan Bogdanov, a u redateljskom je timu sudjelovao i cijenjeni hrvatski animator Veljko Popović (Ona koja mjeri, Dove sei, amor mio).

U sklopu festivala Zagreb Film Festival predstavit će pobjednike iz programa Kockice. Nastavak je to suradnje između Clermont-Ferranda i ZFF-a koja je započela na 10. izdanju zagrebačkog festivala, kada je Clermont-Ferrand predstavio program najistaknutijih kratkometražnih filmova snimljenih u posljednjih nekoliko godina, dok će ZFF na Clermont-Ferrandu predstaviti nekoliko laureata iz programa Kockice (Terarij Hane Jušić, Babysitter Ivana Sikavice, Komba Tina Žanića i Hladna fronta Uroša Živanovića).

Festival prati i najveći market namijenjen kratkom metru. Sajam koji posjećuju producenti, distributeri, programeri i kupci zainteresirani za kratkometražni film prostor je na kojem se lako može dobiti uvid u najnovije nacionalne produkcije brojnih zemalja koje se predstavljaju u sklopu marketa. Hrvatski audiovizualni centar imat će štand na marketu (br. 20), na kojem će zainteresirani filmski profesionalci moći dobiti informacije i pokupiti publikacije o suvremenoj hrvatskoj kinematografiji.

U sklopu Short Film Marketa održava se i koprodukcijski forum kratkometražnog filma Euro Connection 2013. na kojem će ove godine sudjelovati redateljica, producentica i scenaristica Irena Škorić (Artizana film). Škorić sudjeluje s projektom Ponoćno sivo, 15-minutnim filmom u režiji Branka Ištvančića čija se radnja događa za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Radi se o jedinom hrvatskom projektu koji je odabran za PITCHING u okviru ovogodišnjeg koprodukcijskog foruma, a ovaj uspjeh ostvaren je na temelju trogodišnje suradnje MEDIA deska Hrvatske s Međunarodnim festivalom kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu. Više informacija o projektu potražite na ovoj poveznici.

Također, spomenimo da će izbor iz ovogodišnje kratkometražne produkcije biti dostupan i u festivalskoj digitalnoj videoteci. Kompletan popis dostupnih naslova nalazi se u publikaciji koja se može preuzeti na ovoj poveznici.

35. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Clermont-Ferrandu održava se od 1. do 9. veljače, a 28. Short Film Market traje od 2. do 8. veljače (digitalna videoteka) odnosno od 4. do 8. veljače (izložbeni prostor).

Za sve dodatne informacije obratite se na promotion@havc.hr.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.