Preskoči na glavni sadržaj

Cannes

Hrvatska na Filmskom festivalu u Cannesu

66. izdanje Filmskog festivala u Cannesu održat će se od 15. do 26. svibnja. Hrvatski filmaši i ove godine sudjeluju u nekoliko programa industry dijela festivala. Hrvatski audiovizualni centar i ove godine nastavlja s promidžbenim aktivnostima u sklopu Regionalnog paviljona, a hrvatski filmovi i ove su godine prisutni na filmskom sajmu Marché du Film.

Prošlogodišnji canneski laureat, Siniša Juričić (Nukleus film) sudjelovat će u prezentacijskom programu  L'Atelier s grčko-hrvatskim projektom Trema (Stage Fright) redatelja Jorgosa Zoisa, a hrvatska producentica Zdenka Gold (Spiritus movens) sudjelovat će u programu inicijative Producers on the Move koju od 2000. godine u Cannesu organizira Međunarodna mreža za promociju europskog filma EFP (European Film Promotion).

Hrvatski audiovizualni centar nastavlja s promidžbenim aktivnostima na najvažnijim svjetskim festivalima i sajmovima, a već šestu godinu zaredom predstavljat će hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskoga sajma u Cannesu. Štand Hrvatskog audiovizualnog centra nalazi se u sklopu Regionalnog paviljona South-East European Pavilion, na adresi Village International Riviera, br. 134. U spomenutom paviljonu će osim Hrvatske još šest zemalja iz regije predstavljati svoje recentne kinematografije: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Makedonija, Slovenija i Srbija.

FILMSKI SAJAM (MARCHÉ DU FILM) poslovni je ogranak Filmskog festivala u Cannesu koji je namijenjen profesionalcima iz filmske industrije - selektorima festivala, distributerima i prodajnim agentima te predstavlja važno mjesto za budući festivalski i kino život prijavljenih filmova. U sklopu Filmskoga sajma prikazat će se tri dugometražna igrana filma kojima tek predstoji plasman na međunarodnoj filmskoj i festivalskoj sceni. To su filmovi Obrana i zaštita Bobe Jelčića, Svećenikova djeca Vinka Brešana i Zagonetni dječak Dražena Žarkovića.

Također, određeni naslovi iz recentne hrvatske kinematografije bit će dostupni i na CINANDU, trajnoj filmskoj bazi namijenjenoj profesionalcima iz industrije.  Riječ je o osam dugometražnih filmova koji su s uspjehom prikazani na hrvatskim i inozemnim festivalima. Cjelovit popis filmova potražite ovdje.

Filmski festival u Cannesu sinonim je za dugometražni igrani film. No, festival također potiče i kratkometražne naslove i njihove autore, vođen uvjerenjem da se radi o imenima značajnima za budućnost filma. U sklopu Filmskog sajma zato se svake godine organizira i SHORT FILM CORNER, platforma za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među filmskim profesionalcima s kratkometražne filmske scene. Na Short Film Corneru ove će godine biti prisutno 14 hrvatskih naslova iz područja igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Radi se o nagrađivanim radovima od kojih je većina bila prikazana u službenim programima prestižnih festivala kao što su Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu (Site Selection Mare Šuljak) i međunarodni filmski festivali u Locarnu (Zašto slonovi? Marka Meštovića), Rotterdamu (Presuda Đure Gavrana) i Montrealu (Rom kom Zvonimira Rumboldta). Cjelovit popis naslova potražite ovdje.

Također, u sklopu promotivnih aktivnosti na Filmskom festivalu u Cannesu, HAVC će u nedjelju, 19. svibnja od 17.00 sati u regionalnom paviljonu održati networking domjenak u suradnji sa EWA-om (European Women's Audiovisual Network).

Kontakt:
Štand Hrvatskog audiovizualnog
South-East European Pavilion n. 134
Village International Riviera
http://www.seepavilion.com/
Tel: +33 4 92 59 02 03
E-mail: promotion@havc.hr

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.