Preskoči na glavni sadržaj

Berlinale

Hrvatski filmovi i filmaši na 63. Berlinaleu

Jedna od najvećih svjetskih filmskih manifestacija, Međunarodni filmski festival u Berlinu čije se 63. izdanje održava od 7. do 17. veljače 2013. ugostit će u svojim programima brojne hrvatske filmove i filmske autore. U programu FORUM prikazat će se Obrana i zaštita Bobe Jelčića i hrvatska manjinska koprodukcija Krugovi Srdana Golubovića. Na filmskom sajmu EFM prikazat će se pet dugometražnih hrvatskih filmova, a hrvatska će se kinematografija svakodnevno predstavljati na štandu 116 u Martin Gropius Bau (MGB). Uz to, četvero mladih hrvatskih filmaša sudjeluje na 11. Berlinale Talent Campusu, a Tanja Miličić, voditeljica pulskog Kina Valli sudjeluje u radu ocjenjivačkog suda Europa CINEMAS

Program FORUM posvećen je inovativnim djelima koja predstavljaju odmak od srednje struje i njeguju nekonvencionalne filmske pristupe. Svjetska premijera Obrane i zaštite održat će se u subotu, 9. veljače u 21.30 sati u dvorani Cinestar 8. Uz Bobu Jelčića, film će u Berlinu predstaviti producentica Zdenka Gold iz produkcijske kuće Spiritus movens i ostatak filmske ekipe. Radnja Obrane zaštite odvija se u suvremenom Mostaru, a prati jedan dan u životu sredovječnog muškarca Slavka (Bogdan Diklić).

Nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu Sundance gdje je nagrađen Posebnim priznanjem žirija, u Berlinu će europsku premijeru doživjeti film Krugovi Srdana Golubovića nastao u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Francuske. Krugovi su priča o petoro ljudi koje je povezao jedan tragičan događaj, a jednu od naslovnih uloga u filmu tumači Leon Lučev. Hrvatski producent filma je Boris T. Matić iz producentske kuće Propeler Film. Prva projekcija Krugova u Berlinu dogodit će se u ponedjeljak, 11. veljače u 21.30 u dvorani Delphi Filmpalast. Termine projekcija hrvatskih filmova u programu Forum moguće je pronaći ovdje.

Na EFM-u, najvećem europskom filmskom sajmu, svoje će market projekcije imati pet hrvatskih dugometražnih filmova. Riječ je o filmu Pismo ćaći, pobjedniku prošlogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli u režiji Damira Čučića, filmu Halimin put Arsena A. Ostojića kojeg je nagradila publika Pule, ali i Međunarodnog filmskog festivala u Cottbusu, romantičnoj komediji Sonja i bik redateljice Vlatke Vorkapić koji je imao najbolje kino otvaranje u Hrvatskoj svih vremena i kojeg je dosad u hrvatskoj pogledalo gotovo 100.00 gledatelja, omnibusu Košnice u režiji međunarodne skupine autora čiju produkciju potpisuje mladi producent s ADU Ivan Kelava i kriminalsitičkoj drami Cvjetni trg cijenjenog hrvatskog redatelja Krste Papića.

U radu 11. Berlinale Talent Campusa ove godine sudjeluju hrvatski redatelj Igor Bezinović, autor nagrađivanog filma Blokada, glumac Marko Cindrić, producentica Vanja Jambrović i filmska kritičarka Višnja Pentić. Njihove biografije moguće je pronaći u prilogu.

Tanja Miličić, voditeljica pulskog kina Valli i producentica Festivala igranog filma u Puli odabrana je za članicu ocjenjivačkog suda Europa CINEMAS. Nagrada Europa CINEMAS dodijelit će se 15. veljače najboljem europskom filmu. Tom prigodom Tanja Miličić je dala intervju koji se može pročitati ovdje.

Spomenimo i to da je nagrađivana njemačko-hrvatsko-bugarska koprodukcija Posljednja ambulantna kola Sofije u prednominacijama (longlisted) za Lolu, njemačku verziju Oscara. Film će se prikazati u sklopu posebnog programa German Cinema - Lola@Berlinale, zasebnog događaja namijenjenog filmskim profesionalcima koji će odlučivati o nominiranim naslovima.

Croatian Films at Berlinale 2013 - brošura

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.