Preskoči na glavni sadržaj

Festroia Film Festival

28. izdanje međunarodnog filmskog festivala Festroia održat će se od 21. do 30. rujna 2012. u portugalskom Setubalu. U suradnji s HAVC-om, Festroia ove godine posebnim programom Homage to Croatian Cinematography stavlja naglasak na hrvatsku kinematografiju.

Program uključuje devet dugometražnih, osam kratkometražnih (igranih i animiranih) i sedam filmova za djecu predškolske dobi. Osim toga, u službenoj festivalskoj konkurenciji bit će prikazan dobitnik pet Zlatnih arena i aktualni hrvatski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji stranog filma Ljudožder vegetarijanac Branka Shmidta. Film Noćni brodovi Igora Mirkovića biti će prikazan u programu debitantskih filmova, a Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević i Kralj Dejana Aćimovića u programu Man and His Environment. Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića prikazat će se u programu European Thriller.

Međunarodni filmski festival Festroia popularno zvan portugalski Cannes osnovan je 1985. godine u pitoresknom priobalnom gradu Setubalu četrdesetak kilometara udaljenom od Lisabona. Natjecateljski program festivala posvećen je filmovima iz zemalja u kojima se godišnje producira manje od 30 dugometražnih igranih filmova. Glavna festivalska nagrada je Zlatni delfin, a uz ostale nagrade, Festival dodjeljuje i Nagradu Mario Ventura za najbolji scenarij kratkometražnog igranog filma. Nagrada je nazvana po osnivaču Festroie, portugalskom spisatelju i novinaru Mariju Venturi (1936 – 2006), a 2010. godine pripala je Zvonimiru Juriću za scenarij Žutog mjeseca.

Na ceremoniji otvaranje Festroije, 21. rujna, Festival će odati priznanje hrvatskoj kinematografiji nagradom Kristalni delfin za kinematografiju, a Zlatni delfin za životno djelo bit će uručen glumcu Radi Šerbedžiji. 22. rujna u 18 sati održat će se konferencija za novinare na kojoj će se predstaviti hrvatski autori. Uz troje članova žirija: Natašu Dorčić (službena selekcija), Ognjena Sviličića (program debitantskog filma) i Deana Kotigu (Fipresci), festival će ove godine posjetiti i Dejan Aćimović, Nataša Dorčić, Ognjen Sviličić, Dean Kotiga, Ana Karić, Branko Schmidt, Danilo Šerbedžija, Lucija Šerbedžija i Nina Šerbedžija.

Fokus na hrvatsku kinematografiju

Fokus na hrvatsku kinematografiju:

Dugometražni igrani filmovi:

Fine mrtve djevojke, Dalibor Matanić
Koko i duhovi, Daniel Kušan
Moram spavat anđele, Dejan Aćimović
Ta divna splitska noć, Arsen Anton Ostojić
Kako je počeo rat na mom otoku, Vinko Brešan
Kotlovina, Tomislav Radić
7seX7, Irena škorić
Što je muškarac bez brkova, Hrvoje Hribar
Oprosti za Kung Fu, Ognjen Sviličić

Kratkometražni filmovi:

Žene na brodu, Vjekoslav Živković
Mezanin, Dalibor Matanić
Prva dama Dubrave, Barbara Vekarić
Dove Sei, Amor Mio, Veljko Popović
Rastanak 2, Irena Škorić
Mobitel Mania, Darko Vidačković
Trk, Nevio Marasović
Fantastična odiseja doktora Zodiaka, Matija Pisačić

Animirani filmovi – dječji program

Budilica, Pia Vinka Klaić
Plava čarolija, Ivona Levak
Žablji zbor, grupa autora
Kaktus kap, Milan Latković
Hopa, hopa konjiću,  Ivana Guljašević
Vau-Vau, Boris Kolar
Muzikalno prase,  Zlatko Grgić

28. izdanje međunarodnog filmskog festivala Festroia odaje počast hrvatskoj kinematografiji

Godine 2012. 28. Festroia s ponosom odaje počast hrvatskom filmu. Naš posebni program posvećen hrvatskoj kinematografiji prirodan je nastavak više od desetljeća prikazivanja hrvatskih filmova portugalskoj publici. Poslije rata, Festroia je prvi put prikazala neki hrvatski film 1998. Bio je to 'Božić u Beču' Branka Schmidta, film o surovoj stvarnosti rata i složenosti ljudskih odnosa. Otada naše divljenje hrvatskom filmu iz godine u godinu raste, a još se povećalo zahvaljujući prekrasnom doživljaju žiriranja u velikoj areni za vrijeme Filmskog festivala u Puli 2008.

Tijekom godina brojni su hrvatski istaknuti redatelji i glumci posjetili Festroiju sa svojim filmovima i osvojili zaslužena priznanja. Na primjer, 2007. je hrvatski scenarist Ognjen Sviličić osvojio nagradu za najbolji scenarij za film 'Armin', dok se Rajko Grlić na pozornicu penjao tri puta, osvojivši Zlatnog dupina za najbolji film, najboljeg redatelja i nagradu FIPRESCI za svoj sjajan tragikomični dugometražni film 'Karaula'. U novije vrijeme, 2010., Festroia je prikazala omnibus kratkih filmova 'Zagrebačke priče', koji je producirao Boris T. Matić.

Tom prigodom jedan od filmova, 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića, osvojio je Nagradu Mário Ventura za najbolji scenarij europskog filma koji se prikazuje na festivalu, nagradu koja mi je posebno draga jer nosi ime mojeg pokojnog supruga, cijenjenog scenarista i osnivača Festroije.

Kada smo pokrenuli Festroiju, cilj nam je bio promidžba filmova iz zemalja koje nisu toliko marketinški snažne kao velike hollywoodske produkcije, iako s dojmljivom vještinom pričaju dobre priče i dopiru do ljudskih srca. A svi znamo da su hrvatski filmovi upravo takvi.

Fernanda Silva, direktorica festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.