Preskoči na glavni sadržaj

Sarajevo Film Festival

Hrvatski filmovi i filmaši na 17. Sarajevo Film Festivalu

U sklopu 17. Sarajevo Film Festivala (22. - 30. srpnja 2011.) u glavnim natjecateljskim programima koji predstavljaju najnovija ostvarenja zemalja iz regije, sudjeluje sedam hrvatskih filmova. U Natjecateljskom programu – igrani film sudjeluju Fleke, debitantski dugometražni igrani film Alda Tardozzija. U Natjecateljskom programu – dokumentarni film sudjeluju Ratni reporter Silvestra Kolbasa, Razorubičenje Domagoja Matizovića, dokumentarno-eksperimentalni film Prolaz za van Vedrana Šamanovića te Zemlja znanja Saše Bana. U Natjecateljskom program – kratki film sudjeluju igrani film Mezanin Dalibora Matanića i animirani Dove sei, amor mio Veljka Popovića.

Osim filmova koji se natječu za nagrade Srce Sarajeva u nekoliko kategorija, Festival uz razne popratne filmske programe donosi i niz već uhodanih edukativnih programa za mlade filmaše poput Sarajevo Talent Campus na kojem sudjeluje nekoliko polaznika iz Hrvatske. Tu je i koprodukcijski sajam CineLink na kojem ove godine sudjeluje hrvatski dugometražni igrani projekt  Davora Kanjira A Happy Man.

Natjecateljski program - igrani film

FLEKE (2011.), redatelj: Aldo Tardozzi
Projekcija: ponedjeljak, 25. srpnja / 20:00, Narodno pozorište

Natjecateljski program - dokumentarni film

ZEMLJA ZNANJA, redatelj: Saša Ban
Projekcija: nedjelja, 24. srpnja / 20:30

PROLAZ ZA VAN, redatelji: Vedran i Sanja Šamanović
Projekcija: srijeda 27. srpnja / 15:00

RAZORUBIČENJE, redatelj: Domagoj Matizović
Projekcija: petak, 29. srpnja / 20:30

RATNI REPORTER, redatelj: Silvestar Kolbas
Projekcija: petak, 29. srpnja / 20:30

Natjecateljski program - kratki film

MEZANIN, redatelj: Dalibor Matanić

DOVE SEI, AMOR MIO, redatelj: Veljko Popović

Projekcije: utorak, 26. srpnja / 14:00, Nacionalno pozorište;
                srijeda, 27. srpnja / 14:00, Nacionalno pozorište

Cinelink 2011.

Koprodukcijski sajam CineLink, koji će se održati u sklopu festivala, pruža priliku profesionalcima iz regionalne filmske industrije, a posebno mladim filmskim autorima i producentima, da svoje najnovije projekte u razvoju, kao i filmove koji su još u fazi snimanja predstave stranim distributerima, televizijskim kućama i festivalima. Od hrvatskih projekata na CineLinku će se predstaviti A Happy Man, dugometražni igrani film redatelja i scenarista Davora Kanjira i u produkciji Grupa 7 (producent Saša Bijelić).

Od kada je pokrenut CineLink, brojni hrvatski filmaši razvijali su svoje scenarije kroz program razvojnih radionica a kasnije sa završenim filmovima osvojili i prestižne nagrade na filmskim festivalima diljem svijeta. Među njima su: Armin Ognjena Sviličića, Kino Lika Dalibora Matanića, Buick Riviera Gorana Rušinovića i Kenjac Antonija Nuića.

Sarajevo Talent Campus

U suradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i Berlinale Talent Campusom, 2007. godine pokrenut je Sarajevo Talent Campus, koji se svake godine održava za vrijeme trajanja Festivala. Ova zanimljiva platforma za edukaciju mladih filmskih profesionalaca, postala je najprestižniji trening događaj u regiji.

Svake godine na Sarajevo Talent Campus pristigne preko dvijestotine aplikacija, a tek osamdeset ima tu privilegiju da šest dana, koliko Campus traje, prisustvuju predavanjima i radionicama koje drže neki od najznačajnijih filmaša današnjice.

Ovogodišnji, četvrti po redu Sarajevo Talent Campus bit će domaćin velikom broju eminentnih stručnjaka iz filmske umjetnosti, među kojima su: Semih Kaplanoglu, Morgan Freeman, Gaspar Noé, Samuel Maoz, David Silber, Jasmila Žbanić, Leon Lučev, Lucile Hadžihalilović, Szabolcs Hajdu, Ágnes Kocsis, Katriel Schory, Nancy Bishop, Licia Eminenti, Frederic Boyer, Daniel Mitulescu i mnogi drugi.

Na Talent Campusu prisustvovat će 65 odabranih polaznika iz 12 zemalja JI Europe, a među njima i 10 hrvatskih.

4. Sarajevo Talent Campus bit će održan od 25. do 31. srpnja 2010.

Docu Rough Cut Boutique

Od 25. do 27. srpnja u okviru Sarajevo Film Festivala održava se specijalizirana radionica DOCU ROUGH CUT BOUTIQUE.

Radionica je realizirana u suradnji s Balkanskim dokumentarističkim centrom, a okuplja autore 5 perspektivnih filmskih projekata u ‘rough cut’ fazi ili fazi grube montaže, te vrhunske europske stručnjake iz područja dokumentarnog filma, kako bi zajednički radili tijekom 6 intenzivnih sesija koje će biti održane u periodu od 25. do 27. srpnja 2011. godine.

Najbolji projekt će dobiti priliku da se predstavi u okviru CineLinkove selekcije Work-In-Progress te da se natječe za nagradu u iznosu od 80 000 eura.

Sve sesije će moderirati Rada Šešić, selektorica Natjecateljskog programa za dokumentarni film Sarajevo Film Festivala i Martichka Bozilova, predstavnica Balkanskog dokumentarističkog centra.

Hrvatski projekti i njihovi predstavnici na Docu Rough Cut Boutiqueu:

Posljednja kola hitne pomoći u Sofiji / Sofia’s Last Ambulance
Ilian Metev, redatelj
Siniša Juričić, producent
Bugarska / Hrvatska

službene stranice

Family Meals
Dana Budisavljević, redateljica
Marko Ferković, montažer
Hrvatska / Francuska

službene stranice

Visaless
Petra Seliškar, redateljica
Slovenija / Hrvatska / Makedonija

službene stranice

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.