Preskoči na glavni sadržaj

Cannes

Hrvatski filmovi na filmskom sajmu u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar nastavlja s promidžbenim aktivnostima na najvažnijim svjetskim filmskim festivalima i sajmovima. Šezdeset i četvrto izdanje filmskog festivala u Cannesu, kao i prethodnih godina, na dvanaest će dana (od 11. do 22. svibnja 2011.) postati odskočna daska za brojne svjetske filmove, među kojima se nalaze i četiri hrvatska naslova. Riječ je o dugometražnom dječjem igranom filmu Koko i duhovi Daniela Kušana te povijesnoj drami Lea i Darija Branka Ivande.

Dva dokumentarna filma koja su se u posljednje vrijeme istakla na cijenjenim međunarodnim filmskim festivalima, Jesam li sretna? Vanje Sviličić i Marijine Željke Sukove, također će imati market projekcije koje su namijenjene profesionalcima iz filmske industrije.

Na filmskom sajmu u Cannesu će djelovati i štand Hrvatskog audiovizualnog centra koji će se drugu godinu za redom nalaziti u sklopu Regionalnog paviljona South-East European Pavilion, na adresi Village International Riviera, br. 135. U spomenutom paviljonu će osim Hrvatske još sedam zemalja iz regije predstavljati svoje recentne kinematografije: Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Cipar, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Projekcije na sajmu Marché du Film neće biti jedini predstavljeni filmovi u Cannesu. Sedamnaest hrvatskih kratkometražnih filmova iz recentne produkcije uvršteni su u program Short Film Cornera. Podsjetimo: riječ je o popratnoj platformi canneskog filmskog sajma i festivala koja kroz digitalnu videoteku odabrane kratkometražne filmove predstavlja filmskim profesionalcima iz svjetske filmske industrije (producenti, distributeri, programeri festivala, televizijske kuće i ostale filmske institucije).

Dvadeset i jedan film za dvanaest canneskih festivalskih dana kratak je rezime našeg ovogodišnjeg prisustva na jednom od najprestižnijih svjetskih filmskih festivala. Za kraj zaključimo kako nam i domaća filmska kritika dobro kotira posljednjih mjeseci. Nakon Jurice Pavičića u Berlinu, Josip Jurčić će sudjelovati u radu žirija svjetske udruge filmskih kritičara FIPRESCI u canneskoj festivalskoj selekciji Un Certain Regard.

 Croatian Movies in Cannes 2011

Hrvatska filmska delegacija obavila velik posao u Cannesu

U Cannesu su predstavljene mjere za poticanje ulaganja i snimanje u Hrvatskoj koje su donijele HAVC-u prijedloge za nekoliko projekata iz najvećih svjetskih kinematografija odmah po stupanju na snagu zakonskog okvira za mjere poticaja • Dogovoren prijedlog međudržavnog sporazuma o koprodukcijama Hrvatske i Francuske te su održani sastanci i dogovorene suradnje s predstavnicima najznačajnijih europskih filmskih tijela • U sklopu canneskog filmskog sajma - Marché du Film održan je niz projekcija nakon kojih su filmovi Lea i Darija i Koko i Duhovi zainteresirali brojne kupce i filmske festivale

O najavljenim Mjerama poticaja u domaćoj audiovizualnoj proizvodnji kojima se međunarodnim projektima može priznati olakšica u visini do 20% od ukupnog iznosa sredstava uloženih u filmsku proizvodnju na području Republike Hrvatske i koje bi na snagu trebale stupiti krajem tekuće godine, početkom svibnja izvijestio je prestižni glasnik filmske industrije Variety, a vijest je odjeknula u brojnim domaćim i svjetskim medijima. Predstavnici HAVC-a predvođeni ravnateljem Hrvojem Hribarom iskoristili su stimulativnu buku koja se stvorila oko jednog od najvažnijih europskih i svjetskih filmskih događaja - 64. međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (održanog od 11. do 22. svibnja 2011.) kako bi fokusiranom i žestokom kampanjom nastavili rutu zacrtanu Nacionalnim programom promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010.- 2014.

Najava spomenutih Mjera poticaja rezultirala je velikim brojem sastanaka s producentima, organizacijama i voditeljima filmskih i televizijskih projekata, izravno zainteresiranih za snimanje u Republici Hrvatskoj, a predloženi model je predstavljen vodećim europskim financijskim stručnjacima s ovog područja.

Misija hrvatske delegacije u Cannesu tako se pretvorila u neku vrstu šestodnevnog pitching foruma tijekom kojeg je HAVC-u ponuđeno nekoliko filmskih projekata spremnih za realizaciju. Ti projekti kreću se u financijskom rasponu od europskih filmova (2-3 milijuna eura), do velikih koprodukcija i serija (8-15 milijuna eura) velikih internacionalnih produkcija sa sjedištem u SAD. Neke od najvažnijih institucija i imena s kojima je dogovarana suradnja su produkcijske tvrtke Lakeshore, Reunion Pictures Canada, te producenti poput Bena Barenholtza (producent ranih filmova braće Cohen), Carole Scotta (producentica dobitnika Zlatne palme 'Razreda' Laurent Canteta) i dr. Važan pozitivan ishod su sastanci i veliki interes koji su pokazali financijski savjetnici međunarodnih producenata kao i predstavnici odvjetničkih tvrtki, poput Ernst & Young, Olsberg i dr.

Iz navedenog je očit interes i posve je izvjesno da je potražnja izvanredna, a trenutak koji je RH odabrala - jedinstveno povoljan, izjavio je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar. Od implementacije Mjera poticaja očekuje se, prije svega, lukrativan utjecaj na zaposlenost, domaća ulaganja i zaradu od filmske djelatnosti.

Također, na sjednici predstavnika HAVC-a s Frédéricom Bereyziatom, ravnateljem međunarodnih poslova Francuskog nacionalnog filmskog centra - CNC (Centre National de la Cinematographie), i njegovom zamjenicom, Jacqueline Ada, dogovoren je prijedlog Međudržavnog sporazuma o koprodukcijama Republike Hrvatske i Republike Francuske koji će biti proslijeđen nadležnim ministarstvima obiju zemalja te se po njegovu dovršenju očekuje potpisivanje od strane ministara Frédérica Mitterranda i mr. Jasena Mesića.

Ravnatelj HAVC-a sastao se i s europskom povjerenicom za obrazovanje, kulturu i medije Androullom Vassiliou te izvršnom ravnateljicom programa MEDIA, Avivom Silver, pri čemu je dogovarana suradnja iz tri važna područja. To su moguće pokretanje strukturnih regionalnih fondova za potporu digitalizaciji nezavisne mreže kao gorućem pitanju hrvatskog prikazivalaštva, zatim poticaj Hrvatskoj za uključivanje u europski program Media Mundus (kojim bi Hrvatska ojačala svoju ulogu u regiji, ali i ulogu zemlje posrednika prema trećim zemljama) te jačanje suradnje na polju televizijskih koprodukcija.

U sklopu konferencije Europa Cinemas i rasprave o filmskoj distribuciji u Hrvatskoj održan je sastanak hrvatskoga izaslanstva s predsjednicom Odbora Europskog parlamenta za obrazovanje i kulturu Doris Pack, koja je pokazala osobit interes za implementaciju Nacionalnog programa poticanja audiovizualnog stvaralaštva, koji joj je predočen za vrijeme filmskog festivala u Berlinu. Hrvatska delegacija sastala se, na prijedlog francuske strane, i s programskim ravnateljem Francuske kinoteke Jean - Francoisom Raugerom, koji je predložio posjet njihove delegacije Hrvatskoj, gdje će se sastati ravnatelji dviju kinoteka, te razmijeniti iskustva o načinu rada kinoteka i skrbi o audiovizualnoj baštini.

U Cannesu su ostvarena još tri susreta od iznimne važnosti za upisivanje Hrvatske i hrvatskih profesionalaca na kartu filmske Europe. Ravnateljica Europske filmske akademije Marion Doring najavila je održavanje sastanka Upravnog odbora EFA-e u listopadu u Zagrebu, s ciljem uključivanja dodatnog broja hrvatskih filmskih umjetnika u članstvo EFA. Izvršna ravnateljica Federacije europskih filmskih redatelja (FERA) Elisabeth O. Sjaastad izvijestila je predstavnike HAVC-a o FERA-inom planu da godišnju skupštinu organizacije pod predsjedanjem Istvana Szaba održi u Puli, u rujnu ove godine. Konačno, na sastanku s predstavnicima Europskih audiovizualnih poduzetnika EAVE već su počele pripreme za radionicu koja će se održati u Hrvatskoj u proljeće 2012. godine.

Iako je dominantna hrvatska priča u Cannesu glasila Poticaji strateškog plana razvoja audiovizualne industrije, niti na konkretne filmove nije se zaboravilo. Market projekcije filmova Koko i duhovi, Lea i Darija, Jesam li sretna i Marijine bile su dobro posjećene, baš kao i sedamnaest kratkih filmova predstavljenih putem Short Film Cornera. Također, predstavnici gotovo pedeset svjetskih filmskih festivala napustili su Cannes s DVD screenerima naših najnovijih filmova, a igrani filmovi Lea i Darija i Koko i Duhovi pobudili su velik interes kupaca i festivala. Promidžbene aktivnosti Hrvatskog audiovizualnog centra nastavljaju se i nakon Cannesa. Sljedeći filmski festivali na kojima će se predstavljati hrvatski filmovi ali i projekt poticajnih mjera su Karlovy Vary, Venecija i San Sebastian, a već se radi na kampanji za American Film Market koji će se održati početkom studenog u Santa Monici.

Dovršavamo čvrstu strukturu uzajamnih veza, promotivnih mjera i djelatnu mrežu podrške središnjih europskih ustanova i profesionalaca. Ovaj temelj će olakšati artistički i komercijalni uspjeh onih kvalitetnih filmova koji će se u predstojećem razdoblju predstavljati potencijal za festivalske ili tržišne uspjehe. To je budućnost za koju je hrvatska audiovizualna djelatnost sve spremnija, zaključio je Hrvoje Hribar.

Canneski Short Film Corner (11. - 21. svibnja 2011.) je mjesto na kojem autori iz cijelog svijeta prezentiraju svoje kratkometražne filmove profesionalcima iz filmske industrije: producentima, distributerima, programerima festivala, televizijskim kućama i ostalim filmskim institucijama. Na ovogodišnjem izdanju Short Film Cornera Hrvatski audiovizualni centar promovirat će sedamnaest kratkometražnih hrvatskih filmova (igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih) nastalih u 2010. i 2011. godini.

 Hrvatski filmovi na canneskom Short Film Corneru: 

Cvijet bitke (2011.), r. Simon Bogojević Narath

Dove sei, amor mio (2011.), r. Veljko Popović

In Utero (2010.), r. Ivan Ramljak i Marko Škobalj

Kurvo! (2011.), r. Sonja Tarokić

Matijašević (2010.), r. Goran Odvorčić

Mezanin (2011.), r. Dalibor Matanić

Nogomet (2011.), r. Ana Hušman

Onda vidim Tanju (2010.), r. Juraj Lerotić

Ornament duše (2011.), r. Irena Jukić Pranjić

Pain So Light That Appears As Tickle (2010.), r. Dalibor Barić

Pametnice (2010.), r. Sonja Tarokić i Hana Jušić

Popravilište za roditelje (2010.), r. Bruno Anković

Pustara (2010.), r. Ivan Faktor

Soba (2011.), r. Ivana Jurić

U lancima (2011.), r. Daniel Šuljić

Ustaj Miro, brzo, brzo! (2011.), r. Petar Orešković

Zimica (2011.), r. Hana Jušić

11. - 20. svibnja 2011.

Raspored projekcija

Koko i duhovi, r. Daniel Kušan
14. 05. / 12:00 / GRAY 5
18. 05. / 16:00 / PALAIS E

Lea i Darija, r. Branko Ivanda
15. 05. / 13:30 / GRAY 4
17. 05. / 12:00 / GRAY 5

Jesam li sretna?, r. Vanja Sviličić
13. 05. / 12:00 / GRAY 5
16. 05. / 14:00 / GRAY 4

Marijine, r. Željka Suková
13. 05. / 14:00 / GRAY 5
17. 05. / 16:00 / GRAY 5

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.