Preskoči na glavni sadržaj

'Ženijalni vikend – Kino 8. Mart' 2016.

Drugi 'Ženijalni vikend', filmska fešta povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača i Hrvatskog audiovizualnog centra, održava se u 20 gradova i 26 nezavisnih kina diljem Hrvatske od 5. do 8. ožujka. Na programu je pet filmova, među njima i novi dugometražni igrani film Zrinka Ogreste S one strane, koji se pretpremijerno prikazuje u 15 gradova.

Film S one strane Zrinka Ogreste svjetsku je premijeru doživio u programu Panorama 66. Berlinalea, gdje je i dobio posebno priznanje žirija Europa Cinemas Label. Ovo je sedmi Ogrestin dugometražni film, koji u nacionalnu distribuciju kreće 10. ožujka, a govori o patronažnoj sestri Vesni koja se se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Nakon jednog neočekivanog poziva, međutim, na površinu ispliva tajna koju je Vesna kroz sve te godine nastojala skriti. Maestralno je glavnu ulogu u filmu odigrala Ksenija Marinković, jedna od naših najzaposlenijih glumica, a u sporednoj se ulozi pojavljuje Tihana Lazović, koja se na festivalu u Berlinu predstavila u programu Shooting Stars, koji predstavlja deset najperspektivnijih europskih glumaca. Ekipa filma S one strane gostovat će na pretpremijernoj projekciji u splitskom Kinu Karaman u nedjelju, 6. ožujka u 20.30 sati. Film se, osim u Splitu, pretpremijerno prikazuje u Daruvaru, Koprivnici, Kutini, Metkoviću, Novskoj, Osijeku, Pazinu, Prelogu, Sinju, Sisku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Đakovu.

Na programu je još jedan premijerni naslov - romantična drama Brooklyn, u režiji Johna Crowleyja. Film govori o djevojci koja odlučuje napustiti Irsku i odseliti u SAD. Doseljava u Brooklyn gdje se sprijateljuje s irskim svećenikom te se zaljubljuje u Talijana Tonyja. No, vijesti od kuće Eilis će udaljiti od Tonya. 

Još jednu romantičnu priču donosi film Carol u režiji Todda Haynesa, ekranizacija romana Patricije Highsmith o ljubavnom odnosu dviju žena različite dobi i društvenog statusa tijekom ranih 1950-ih u New Yorku. 

Biografska drama Joy u režiji Davida O. Russella inspirirana je istinitom pričom i govori o emotivnom putovanju žene odlučne u namjeri da na okupu održi svoju ekscentričnu obitelj unatoč naizgled nepremostivim razlikama. Vođena vlastitom genijalnošću i željom za ostvarenjem životnoga sna, Joy uspijeva u svojem naumu i postaje osnivačica carstva vrijednog bilijune dolara, transformirajući time vlastiti život, ali i živote članova njezine obitelji.

Na programu 'Ženijalnog vikenda' jedna je europska koprodukcija, bugarsko-grčki film Lekcija u režiji Kristine Grozeve i Petra Valchanova. Film govori o Nadeždi, profesorici engleskog u srednjoj školi blizu Sofije. Šokirana informacijom o krađi koju je počinio netko od njenih učenika, odlučuje pronaći krivca i kazniti ga. No, dok se raspliće situacija u školi, njezin privatni život se drastično mijenja, pa Nadežda zaboravlja na sve lekcije kojima je podučavala svoje učenike. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.