Preskoči na glavni sadržaj

Najkraći dan u godini – Četvrti maraton kratkometražnih filmova 2016. 

I ove godine Hrvatski audiovizualni centar povodom nadolazećih blagdana poklanja brdo filmova koji se u sklopu Maratona prikazuju u kinodvoranama diljem Hrvatske. Ovom se manifestacijom povodom najkraćeg dana u godini slavi kratka filmska forma, Maraton traje od 18. do 21. prosinca, a odvija se u 20 kina u 15 gradova. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Ukupno će na četvrtom Maratonu kratkometražnih filmova biti prikazano više od 20 naslova podijeljenih u četiri programa: 'Hrvatski maratonci I i II' donose recentno nagrađivane domaće 'kratkiše', 'Europski mali maratonci' donose europske animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok su 'Splitski maratonci' rezervirani za splitsku publiku.

Program 4. Maratona kratkometražnih filmova

U programu 'Hrvatski maratonci I i II' nalazi se 11 domaćih filmova svih rodova. Tu su igrani filmovi Zvir Miroslava Sikavice između ostalog nagrađen i posebnim priznanjem u 48. izdanju programa „15 dana autora“ („Quinzaine des réalisateurs“), koji se odvija paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu, Cvijeće Judite Gamulin, film nominiran za studentskog Oscara, Po čovika Kristine Kumrić koji je nagrađen na 61. izdanju Filmskog festivala u Valladolidu, Mliječni zub Saše Bana, film koji je na 14. ZFF-u proglašen najboljim u programu Kockice te Med i mliko Marka Jukića koji je na ZFF-u u istom programu osvojio posebno priznanje žirija. Animirane filmove predstavljaju također višestruko nagrađivani naslovi Planemo Veljka Popovića, Petrova šuma Martine Meštrović i Stakleni Čovjek Daniela Šuljića te eksperimentalna ostvarenja Dota Petre Zlonoge i Pokretni elementi Marka Tadića, a tu je i dokumentarni kratkiš Nešto o životu Nebojše Slijepčevića.

'Europski mali maratonci' donose nagrađivane animirane kratkometražne filmove za djecu, a među njima je i jedan hrvatski naslov, Voće Ivana Mirka Senjanovića. Osim toga, najmlađi će gledatelji vidjeti animirane filmove iz Slovenije (Koyaa – Cvijet), Francuske (Kavez), Španjolske (Služba za korisnike), Norveške (Gljiva čudovište), Italije (Merlot), Nizozemske (Jack), Litve (Gumb) i Švedske (Što ako).

Četvrti program 'Splitski maratonci' donosi četiri domaća naslova koji se besplatno gledaju na velikim platnima u Splitu. Tu su igrani filmovi Ritki zrak Šimuna Šituma, Nas dva Andrije Mardešića i Minjonja njanjonja Josipa Lukića te dokumentarni film Kino otok u režiji Ivana Ramljaka.

Maraton 'kratkiša' i na otvorenom

Projekcije na Europskom trgu u Zagrebu održat će se 15. prosinca od 17.30 sati. Program počinje blokom dječjih filmova, slijede dva bloka hrvatskih filmova za odrasle, a za kraj će biti prikazan blok glazbenih spotova koje su režirali poznati filmski redatelji. 

U dječjem bloku bit će prikazani animirani filmovi Slatki snovi Dinka Kumanovića, Ježeva škola Ivane Guljašević i Igramo se priče: Cvrčak i mrav Marine Andree Škop, koji je na Jahorina Film Festivalu nagrađen za najbolji regionalni animirani film, a na festivalu Zero Plus u Rusiji proglašen najboljim kratkim animiranim filmom. Blok zaključuje animirani film nastao u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji Koya – Cvijet slovenskog redatelja Kolje Sakside.

Prvi blok hrvatskih filmova za odrasle ispunio je dobitnik zlatnih kolica za najbolji kratkometražni film programa Kockice na Zagreb Film Festivalu 2010. godine, Onda vidim Tanju Juraja Lerotića. U drugi su uvršteni Ne vjeruj nikome Luke Čurčića, višestruko nagrađeni animirani film  Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren te Zvjerka Daine O. Pusić, koja je na raznim domaćim i stranim festivalima nagrađena s desetak nagrada u raznim kategorijama, između ostalog za režiju, glumu i masku.

U bloku glazbenih spotova moći će se pogledati uratci poznatih filmskih redatelja: Radislava Jovanova Gonze (za Pips, Chips & Videoclips), Ljube Zdjelarevića (za Bang Bang), Sonje Tarokić (za Hladno pivo), Andrije Mardešića i Davida Kapca (za For), Luke Vucića (za bend Gonzo) i Branka Pašića (za Detour). 

Fotografije s Maratona na Adventu u Zagrebu potražite na ovoj poveznici. (*Autorica svih fotografija je Nina Đurđević)

Slični programi na otvorenom održat će se u još četiri grada: Rijeci (Adventski program, Trg Matije Vlačića Flaciusa) 21. prosincaSamoboru (Adventski program, Caffe bar 2CV PUB Fontana, Šmidhenova 25) 21. prosincaDaruvaru (Božićni sajam, Trg kralja Tomislava) 23. prosinca i Osijeku (Adventski program, kino Urania) 19. i 20. prosinca. I u ovim će se gradovima prikazati više od 20 naslova u tri programa. 'Hrvatski maratonci I i II' donose recentno nagrađivane domaće 'kratkiše', a 'Europski mali maratonci' donose europske animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima. 

Uz Rijeku, Samobor, Daruvar i Osijek, gradovi i kina koja sudjeluju u četvrtom Maratonu kratkometražnih filmova suVelika Gorica (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica), Split (Kinoteka Zlatna vrata, Kino Karaman), Kutina (Pučko otvoreno učilište Kutina), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, SC Zagreb - MM centar, Dokukino KIC), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Pakrac (Kulturno prosvjetno društvo 'Sloga'), Zabok (Pučko otvoreno učilište Zabok), Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina), Koprivnica (Pučko otvoreno učilište Koprivnica) i Prelog (Dom kulture Grada Preloga).

Raspored projekcija i ostalih događanja u 20 kina, te više detalja o filmovima, možete pronaći na njihovim službenim ili Facebook stranicama.

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. godine Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja. Četvrti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.