Preskoči na glavni sadržaj

Digitalizacija nezavisnih kinoprikazivača

Digitalizacija nezavisnih kina jedan je od strateških ciljeva zacrtanih u Nacionalnom programu promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010. – 2014. koji je u potpunosti ostvaren u zadanom roku od dvije godine. Zbog prelaska analognih formata prikazivanja na digitalne realizacija ovog projekta bila je nužna kako bi kinoprikazivačka djelatnost u Hrvatskoj uopće mogla opstati. Visoki postotak digitaliziranih dvorana Hrvatsku svrstava u sam europski vrh, a njezina dobra praksa uzor je drugim zemljama.

Digitalizacija 29 kinoprikazivača (28 dvorana i šest festivala) iznosila je ukupno 12,5 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo kulture pokrilo 7,5 milijuna. Ministarstvo kulture sufinanciralo je projekt sa 60% cijene opreme u većim te sa 70% u manjim gradovima. Ostatak su osigurali vlasnici kinodvorana te lokalne i gradske samouprave. Ovaj tehničko-financijski pothvat prate i ugovori o programskim obvezama koji osiguravaju novu razinu nacionalnog repertoara u smislu kulturne i obrazovne vrijednosti.

Nastavak projekta digitalizacije ide u smjeru razvoja kinoprikazivačke djelatnosti nezavisnih kinoprikazivača.

Kako je tekao projekt digitalizacije od 2011. godine do danas možete pročitati u rubrici Novosti u tekstovima pod oznakom digitalizacija.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.