Preskoči na glavni sadržaj

Zvonimir Berković

view in english
  • 2011.
  • 58'
  • video
  • boja

Film, čiji je najveći dio snimljen u veljači 2009., predstavlja stvaralački opus filmskog redatelja i scenarista, kritičara, glazbenog i političkog publicista Zvonimira Berkovića. O njegovom doprinosu hrvatskom filmu i kulturi u filmu govore Vinko Brešan, Milena Dravić, Daniel Rafelić, Rajko Grlić, Slavko Goldstein, Hrvoje Hribar, Ana Karić, Nenad Polimac, Alma Prica, Rade Šerbedžija, Ivo Škrabalo, Radojka Tanhofer, Goran Trbuljak i Zdravko Zima. O svome stvaralaštvu govori i sam Berković u intervjuu snimljenom kratko vrijeme prije njegova preranog odlaska.

Režija
Željko Senečić
Scenarij
Željko Senečić
Kamera
Boris Krstinić
Montaža
Adam Luka Turjak
Producent
Ivan Maloča
Produkcija
Interfilm

Željko Senečić (1933.) je hrvatski akademski slikar, scenograf, redatelj i scenarist. Karijeru scenografa započeo je ranih 60-ih, a među njegovim najpoznatijim scenografijama je ona za Oscarom nagrađeni film Limeni bubanj Volkera Schlöndorffa (1979.) i klasike hrvatske kinematografije kao što su Rondo Zvonimira Berkovića (1966.) i Tko pjeva zlo ne misli (1970.) Kreše Golika. Kao slikar, održao je više od 50 samostalnih izložbi u svijetu, a 1984. godine osvojio je Grand Prix Salona nacija u Parizu. Režirao je nekoliko dugometražnih i kratkih igranih filmova, od kojih su najpoznatiji Pont Neuf (1997.), Zavaravanje (1998., prikazan na Berlinaleu i na Festivalu u Genevi), Dubrovački suton (1999.), Crveno & Crno (2007.) i Pušiona (2010.). Četverostruki je dobitnik Zlatne Arene za scenografiju na Festivalu u Puli. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.