Preskoči na glavni sadržaj

Zapamtite Vukovar

view in english
  • 2008.
  • 100'
  • 35 mm
  • boja

Tijekom okupacije Vukovara u studenom 1991. Jugoslavenska narodna armija uhićuje brojne Hrvate pripremajući se za pokolj branitelja grada na Ovčari. Njezinim je zapovjednicima osobito stalo pronaći i uhititi novinara Hrvatskog radija Sinišu Glavaševića koji je mjesecima izvještavao hrvatsku i svjetsku javnost o stradanjima civila u opkoljenom i razrušenom gradu…

Režija
Fadil Hadžić
Scenarij
Fadil Hadžić
Kamera
Danijel Bakotić
Montaža
Dubravko Slunjski
Scenografija
Ivo Hajon
Kostimografija
Branka Tkalčec
Glazba
Mate Matišić
Uloge
Hrvoje Barišić, Saša Anočić, Izudin Bajrović, Ana Begić, Ankica Dobrić, Goran Grgić
Producent
Jozo Patljak
Produkcija
Alka film

Fadil Hadžić (1922.) diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Nakon Drugog svjetskog rata radio je kao novinar i glavni urednik listova Vjesnik u srijedu i Kerempuh. Osnivač je listova za kulturu i umjetnost Telegram i Oko. Pokrenuo je rad na prvom hrvatskom animiranom filmu Veliki Miting (1951). Bio je direktor Duga filma, u kojem se stvara jezgra buduće Zagrebačke škole crtanog filma. Kao najviše izvođeni dramski pisac u bivšoj Jugoslaviji napisao je 59 kazališnih komedija, od kojih su mnoge postavljene i u inozemstvu. Pokrenuo je tri kazališta: Komedija, Jazavac (danas: Kerempuh) i Vidra. Danas djeluje kao književnik, adkademski slikar i filmski redatelj. Režirao je sedamnaest dugometražnih igranih filmova. Među njima su prvijenac Abeceda straha (1961.), zatim Službeni položaj (1964.), koji je na Festivalu u Puli osvojio Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Lov na jelene (1972.), te Novinar (1979.),  za koji je dobio Zlatnu Arenu za režiju i nagradu publike Jelen.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.