Preskoči na glavni sadržaj

Slavenka ili o boli

view in english
  • 2011.
  • 76'03"
  • digibeta
  • boja

Tko je ustvari Slavenka Drakulić? Pitanje jednostavno, gotovo do banalnosti – a odgovor, naravno, neizmjerno kompliciran! No, Petar Krelja, u filmu Slavenka ili o boli svojim je dokumentarističkim filmskim škarama 'izrezao' Slavenku koja će iznenaditi svakog gledatelja. U svojem temelju, Kreljin razgovor sa Slavenkom – hrvatskom spisateljicom, novinarkom i feministkinjom, ali naravno i s njenim drugim 'ulogama' – žene, majke, kćerke, supruge i prijateljice – minimalistički je jednostavan u izvedbi, ali baš zato impresivan u svojoj ogoljelosti.

Režija
Petar Krelja
Scenarij
Petar Krelja
Kamera
Karmelo Kursar
Montaža
Nikola Bišćan
Glazba
Davor Rocco
Oblikovanje zvuka
Branko Flajpan
Producentica
Vera Robić-Škarica
Produkcija
Hrvatski filmski savez (HFS)

Petar Krelja (1940.) je jedan od najznačajnijih hrvatskih dokumentarista i filmski kritičar iz generacije hičkokovaca (promotora autorske kritike na ovim prostorima). Diplomirao je komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a filmski je praktičar od kraja šezdesetih. U svojim najznačajnijim dokumentarcima, kao što su Povratak (1975.) i Prihvatna stanica (1977.) s puno je suosjećanja dokumentirao život i probleme ljudi s margine, posebno djece. Snimio je i nekoliko cjelovečernjih igranih filmova, od kojih su najpoznatiji Vlakom prema jugu (1981.) i Godišnja doba (1979.).

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.