Preskoči na glavni sadržaj

Škverski kipar

view in english
  • 2011.
  • 30'
  • HD

Inženjer strojarstva splitskog brodogradilišta Stanislav Bavčević, ‘škverski kipar’, godinama je od otpadnog brodograđevnog materijala izrađivao skulpture. On je čovjek koji je u splitskom brodogradilištu našao ne samo egzistenciju već i neiscrpno vrelo inspiracije i materijala za svoju umjetnost. U onome što svima nama predstavlja gomilu otpada on je vidio beskraj figura, likova i oblika.

Režija
Branko Ištvančić
Scenarij
Damir Sirković, Branko Ištvančić
Kamera
Boris Poljak
Montaža
Branko Ištvančić, Nikola Bišćan
Oblikovanje zvuka
Pere Ištvančić
Glazba
Dalibor Grubačević
Pripovjedač
Nikša Kušelj
Uloge
Nikša Kušelj
Producentica
Irena Škorić
Produkcija
Artizana film
Potpora
Dokumentaristički fond Grada Splita

Branko Ištvančić (1967.) rođen je u Subotici. Diplomirao je filmsku i TV režiju na ADU u Zagrebu. Prve 8mm filmove snima učeći od prvog nastavnika filma Zoltána Siflisa iz Subotice, a s 13 godina postaje prvak Jugoslavije na natjecanju kinotehnike. First Film Foundation uvrstio je njegov studentski film Rastanak (1993.) u izbor šest najzapaženijih filmova mladih europskih redatelja. Njegova crnohumorna dokumentarna priča o jednom od najčudnijih zanata na svijetu Plašitelj kormorana (1998.) nagrađena je Grand Prixom i nagradom Oktavijan na Danima hrvatskog filma 1998. te prikazana na brojnim svjetskim festivalima. Debitantski igrani film Duh u močvari (2006.) jedan je od najgledanijih hrvatskih igranih filmova. Režirao je i kratki film Recikliranje, dio omnibusa Zagrebačke priče (2009.).

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.