Preskoči na glavni sadržaj

Prolaz za van

view in english
  • 2010.
  • 10'10''
  • video
  • boja

Prolaz za van eksperimentalni je film utemeljen na dokumentarnom iskustvu. Riječ je o dugotrajnom razgovoru s gospođom Gabrijelom, koja je nedavno izgubila blisku osobu i čije su emocije eksponirane i dostupne. Autorska je intervencija evidentna, stalna i nezaobilazna. Tako je Prolaz za van vjerojatno jedino mjesto gdje protagonistica i autor(i) mogu proživjeti nametnute im emocije: provociranje podsvijesti, izmjenjivanje osjećaja tjeskobe i ugodnog sjećanja na neki prošli život. Jedini je put prema izlazu za njih doslovce Prolaz za van.

Režija
Sanja Šamanović, Vedran Šamanović
Scenarij
Sanja Šamanović, Vedran Šamanović
Kamera
Vedran Šamanović, Lutvo Mekić
Producentica
Vera Robić-Škarica
Produkcija
Hrvatski filmski savez (HFS)

Vedran Šamanović (1968. – 2009.) diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za filmsko snimanje. Autor je brojnih eksperimentalnih, igranih i dokumentarnih filmova, a kao direktor fotografije snimio je i brojne dugometražne igrane filmove, te više od stotinu glazbenih videospotova. Za svoje je filmsko stvaralaštvo višestruko nagrađivan. Od 2007. radio je kao suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za animaciju i nove medije (fotografija). Osnivač je One Take Film Festivala u Zagrebu te je bio njegov direktor od 2003. do 2009.

Sanja Šamanović (1970.) diplomirala je na Geodetskom fakultetu. Od 1996. član je «Kino kluba Zagreb» gdje se autorski bavi neprofesijskim filmom. Radila je na produkciji glazbenih spotova, namjenskih i eksperimentalnih filmova, te kao izvršni producent na filmu Maturanti i plesači. Koredatelj je dokumentaro–eksperimentalnog filma Prolaz za van. Na One Take Film Festivalu je radila kao Festivalski koordinator. Trenutno završava dokumentarni film Terasa koji je započeo Vedran Šamanović.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.