Preskoči na glavni sadržaj

Preko granice

view in english
  • 2008.
  • 52'
  • boja

S jedne strane granice hrvatsko mjestašce Gunja, a s druge gradić Brčko koji u Republici Bosni i Hercegovini ima status distrikta. Povezani su mostom preko kojega, bez osobitih formalnosti, svakodnevno u oba pravca kolaju ljudi, a za radnih dana i oveće grupe školaraca.

Režija
Petar Krelja
Scenarij
Petar Krelja
Kamera
Karmelo Kursar
Montaža
Mladen Radaković
Producent
Mate Čuljak
Izvršna producentica
Vera Robić-Škarica
Produkcija
Hrvatski filmski savez (HFS)
Koprodukcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT)
Distribucija
Hrvatski filmski savez (HFS)

Petar Krelja (1940) je jedan od najznačajnijih hrvatskih dokumentarista i filmski kritičar iz generacije hičkokovaca (promotora autorske kritike na ovim prostorima). Diplomirao je komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a filmski je praktičar od kraja šezdesetih. U svojim najznačajnijim dokumentarcima, kao što su Povratak (1975) i Prihvatna stanica (1977) s puno je suosjećanja dokumentirao život i probleme ljudi s margine, posebno djece. Snimio je i nekoliko cjelovečernjih igranih filmova, od kojih su najpoznatiji Vlakom prema jugu (1981) i Godišnja doba (1979).

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.