Preskoči na glavni sadržaj

Mrtva noć

view in english
  • 2011.
  • 27'44"
  • boja

U Rašćanima, skupini zaselaka na putu između Vrgorca i Imotskog, zadržao se paraliturgijski narodni običaj brecanja za mrtve u Mrtvoj noći, između dana Svih svetih i Dušnog dana. Ručnim povlačenjem konopa zvona župne crkve stvara se zvuk istovjetan zvonjavi prilikom ispraćaja tijela pokojnika na groblje. No, ove noći zvona zvone u paru, a poteže ih tko god zaželi. Važno je samo da se zvonjava ne prekida.

Režija
Branko Ištvančić
Scenarij
Aleksej Pavlovsky
Kamera
Branko Cahun
Montaža
Mladen Radaković
Glazba
Pere Ištvančić
Oblikovanje zvuka
Robert Stanić
Producent
Damir Čengić
Produkcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Branko Ištvančić (1967.) rođen je u Subotici. Diplomirao je filmsku i TV režiju na ADU u Zagrebu. Prve 8mm filmove snima učeći od prvog nastavnika filma Zoltána Siflisa iz Subotice, a s 13 godina postaje prvak Jugoslavije na natjecanju kinotehnike. First Film Foundation uvrstio je njegov studentski film Rastanak (1993.) u izbor šest najzapaženijih filmova mladih europskih redatelja. Njegova crnohumorna dokumentarna priča o jednom od najčudnijih zanata na svijetu Plašitelj kormorana (1998.) nagrađena je Grand Prixom i nagradom Oktavijan na Danima hrvatskog filma 1998. te prikazana na brojnim svjetskim festivalima. Njegov debitantski igrani film Duh u močvari (2006.) jedan je od najgledanijih hrvatskih igranih filmova. 

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.