Preskoči na glavni sadržaj

Korak po korak

view in english
  • 2011.
  • 115'
  • DCP, 35 mm
  • boja
  • ratni, drama
  • debitantski dugometražni

Samo što je rat došao do Osijeka, Vjera Kralj, naša junakinja, ostat će bez pravog oslonca u životu. Njen suprug Tomo odlazi što dalje od rata, u Zagreb, a sin Krsto odlazi što bliže bojišnici. Vjera živi u svojoj razrušenoj kući na samoj liniji obrane Osijeka i radeći kao sudski tumač za njemački jezik sakuplja novac za pancirni prsluk koji bi njenom sinu trebao spasiti život. K njoj dolaze razni ljudi, pričaju svoje životne priče te traže od nje različite, ponekad neobične usluge. Priča se događa u jesen i zimu 1991. godine kada su se u Slavoniji vodile najžešće bitke. Korak po korak nije samo priča o spašavanju golog života usred rata već priča o snazi duha i ideala pa makar zbog njih život postao još gori. Ovo je film o ženi kojoj treba rat da bi naučila kako potrebe drugih ne mora stavljati ispred svojih. Žena koja ostaje u Osijeku da bi pomogla sinu koji je otišao u dragovoljce, žena koja preživljava strahote i pomaže neznancima, žena koja će muža izgubiti tek kad joj se vrati i žena koja će Osijek napustiti tek kad rat završi.

Režija
Biljana Čakić Veselič
Scenarij
Lydia Scheuermann Hodak, Branko Šömen, Biljana Čakić Veselič
Kamera
Slobodan Trninić
Montaža
Veljko Segarić
Scenografija
Mario Ivezić
Kostimografija
Željka Franulović
Glazba
Tomo Sombolac
Oblikovanje zvuka
Mladen Šiklić
Uloge
Ksenija Marinković, Nenad Cvetko, Hrvoje Perc, Sreten Mokrović, Vera Zima, Goran Navojec, Neven Paleček Papageno, Bojan Navojec, Darko Milas, Sandra Lončarić Tankosić, Vilim Matula, Božidarka Frait, Mladen Vulić, Barbara Prpić, Aljoša Vučković
Producent
Ivan Maloča
Produkcija
Interfilm
Koprodukcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT)

Biljana Čakić Veselič (1967.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U Danskoj je pohađala Ebeltoft Film College. 1991. godine sudjeluje u Domovinskom ratu kao ratna reporterka i snimateljica. Autorica je niza nagrađivanih filmova među kojima su najpoznatiji Prognano djetinjstvo (1997.) i dokumentarni film Dečko kojem se žurilo (2001.) koji je dobio brojna domaća i međunarodna priznanja. 2007. godine Biljana Čakić Veselič snima dokumentarno-igrani film Zagorka o Mariji Jurić Zagorki, velikoj hrvatskoj novinarki i književnici koja se aktivno borila protiv diskriminacije i nepoštivanja ženskih prava.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.