Preskoči na glavni sadržaj

Književna Groupie

view in english
  • HR
  • 2024.
  • 60

Željko Špoljar do sada je objavio knjige Teškoće pri gutanju i Moj brat Felix Krull te u koautorstvu s Kristijanom Vujičićem Welcome to Croatia, za koju je 2006. dobio nagradu Kiklop. S romanom Gumeni galeb pobijedio je na natječaju Matice hrvatske Osijek za najbolji neobjavljeni prozni tekst u 2007. Godine 2014. objavljuje roman Štakorbar, za koji dobiva Književnu nagradu Drago Gervais, dok 2020. izdaje svoj posljednji roman – Petokoronaš. S druge strane, Pavle Svirac izdao je knjige: Književna Groupie, Strovaljivanje i Kako biti hipster. Svirac je, također, već nekoliko godina kolumnist Nacionala, proslavio se serijom zapisa Šta se čita na jarunskoj nudističkoj plaži i Dnevnikom interlibdžije, dok njegova Facebook stranica Književna Groupie trenutačno ima preko 13.000 pratitelja.

Film prati Željkov odnos prema Svircu kao ličnosti, njegov odnos s bivšom suprugom Majom Hrgović (koja je do nedavno radila kao glasnogovornica Ministarstva kulture, a od tada kao taksistica u Splitu) kao i odnose prema kćerki Nori, obitelji, društvu, kulturi, izdavačkim kućama i glavnom uredniku Nacionala. Kroz sve to Špoljar/Svirac ne samo da progovara o našim društvenim dilemama, problemima i sukobima već i o sebi kao jednoj od zanimljivijih pojava suvremene hrvatske kulturne scene, kao jednom od njenih, povijesno ne tako rijetkih, „neprilagođenih“ protagonista.

Režija
Nikica Marović
Scenarij
Nikica Marović
Kamera
Mateja Ilijašev, Petar Strmečki, Tin Ostrošić
Montaža
Elena Radošević
Oblikovanje zvuka
Frano Homen
Producent
Nenad Puhovski
Produkcija
Factum
Distributer
Factum
Potpora
Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.