Preskoči na glavni sadržaj

Dnevnik

view in english
  • 1974.
  • 8'

Uspomene, sjećanja, nostalgija, otuđenost, prolaznost… teme su ovog animiranog dnevnika. Film je rađen mimo uobičajenih formi (scenarij; knjiga snimanja), a nastao je u trenutku kada je autor sjeo za crtaći stol i počeo animirati.

Režija
Nedeljko Dragić
Scenarij
Nedeljko Dragić
Montaža
Tea Brunšmid
Glazba
Tomica Simović
Animacija
Nedeljko Dragić, Branislav Teslić, Radovan Domagoj Devlić, Zvonimir Delač
Scenografija
Nedeljko Dragić

Nedjeljko Dragić (Paklenica kod Novske, 1936.), hrvatski redatelj, autor crtanih filmova, karikatura, stripova i brojnih ilustracija. Autor Zagija, loga Univerzijade održane u Zagrebu 1987. godine. Jedan od najbriljantnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, danas svakako najveći živući autor iz zlatnog doba škole. Nesuđeni pravnik, koji nije nikada završio fakultet, već je u toku studija otkrio crtački talent i počeo raditi kao karikaturist i strip crtač za brojne zagrebačke novine. Potom počinje njegov rad na crtanom filmu, u legendarnim studijima Zagreb filma iz Vlaške ulice, od prvog crtanog filma Elegija (1965.) do Slike iz sjećanja (1989.). Razvio je vlastiti osebujni stil u animaciji na osnovu svojeg crteža prožetog linearnom,karikaturističkom manirom. Njegovi najpoznatiji filmovi su Idu dani, Možda Diogen, Krotitelj divljih konja, Dnevnik, Tup - tup, Dan kad sam prestao pušiti i Slike iz sjećanja. Filmom Tup - tup bio je nominiran za nagradu Oscar, a po mnogima mu je ta nagrada nepravedno izmakla 1974. za film Idu dani(film koji spletom razno, raznih okolnosti nije ni poslan u Los Angelos). Američka filmska akademija mu se na neki način ipak odužila primajući ga u svoje članstvo kao prvog filmaša s prostora bivše Jugoslavije.

Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima crtanog filma širom svijeta, 2002. dobio je Vjesnikovu nagradu Krešo Golik za životni doprinos filmskoj umjetnosti.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.