Preskoči na glavni sadržaj

Dekonstrukcija Odese

view in english
  • 2012.
  • 4'13''
  • video
  • crno-bijeli

Pramčani topovi zlokobno se okreću. Natpis poručuje: Meta - Opera u Odesi. Neprijateljsko uporište. Kanonada otpočinje. Kameni kerubinčići, dim. Uspavani lav se budi i propinje. Eksplozije, sveopće razaranje. Opisani redoslijed kadrova ne mora nužno odgovarati onom (već) viđenom na ekranu.  (Naravno, prepoznali ste scenu iz Ejzenštejnove Oklopnjače Potemkin u kojoj mornari napadaju Odesu nakon pokolja na stepenicama. Scena je opisana i u pojedinim filmsko-teoretskim izdanjima zbog kadrova tri kamena lava: prvi spava, drugi se budi, treći propinje.)  Scenu tvori 20 kadrova, uključujući i tri natpisa, u trajanju od 34 sekunde.

Režija
Tvrtko Rašpolić
Scenarij
Tvrtko Rašpolić
Montaža
Tvrtko Rašpolić
Producentica
Dijana Mlađenović
Produkcija
Kinematograf

Tvrtko Rašpolić (1973.) diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti, smjer filmske i TV režije. Od sredine devedesetih djeluje kao urednik proze u časopisu Plima. Njegovi radovi objavljeni su u grupnim zbirkama Plimaši, Dnevnici entropije, Ekran priče te u periodici: Vijencu, Homo volansu, Nomadu, Večernjem listu i Plimi. Godine 1998. objavljuje knjigu pripovjedaka Sjedači na gredi u izdanju Matice Hrvatske. Od 2001. surađuje na HRT-u kao redatelj kviza Najslabija karika i emisije o kazalištu Drugi red partera. Godine 2003. režirao je dokumentarni film Izbačeno, nađeno u produkciji ADU, prikazan je u konkurenciji na Danima hrvatskog filma. Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.