Preskoči na glavni sadržaj

Slovensko izdanje Međuzvjezdanog filmološko-metodičkog priručnika Moj dida je pao s Marsa

Nakon slovenske premijere domaćeg znanstveno fantastičnog filma za djecu Moj dida je pao s Marsa redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, koja je 7. rujna održana u ljubljanskom Kinodvoru, film 12. rujna kreće u redovnu kinodistribuciju diljem Slovenije. Osim toga, slovenski koproducent Senca Studio se priključio projektu 'Filmovi ne padaju s Marsa' na način da su preveli jedinstvenu digitalnu publikaciju – Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik kao i kratkometražne filmove koji su dio projekta. 

Tom prigodom, slovenska koproducentica Ida Weiss (Senca Studio) je izjavila: 'Film ide u kina 12. rujna, a jako smo zadovoljni što ga možemo popratiti s tako odličnim edukativnim materijalom. U Sloveniji se puno ulaže u filmski odgoj i pismenost pa je tako sve više filmova popraćeno i edukativnim materijalom. Mislim da je upravo ovaj edukativni material za 'Didu' najopširniji i najkompleksniji koji smo imali do sada. Što je najvažnije, njegova velika vrijednost je baš u tome da nudi učiteljima metode i alate kako s djecom razgovarati i otkrivati filmski jezik i filmska izražajna sredstva te načine na koje možemo gledati film'. 

Prevedeni metodički priručnik i kratkometražni filmovi koji su dio ovog projekta slovenskim učiteljima i učenicima besplatno su dostupni na mrežnoj stranici 'Filmi ne padajo z Marsa'. 

Podsjetimo, riječ je o specijaliziranom izdanju koje donosi metodičku pripremu za korištenje filma u razrednoj nastavi i nastavi medijske kulture. Publikacija je nastala u izdanju HAVC-a, u sklopu aktivnosti Projekta filmske pismenosti, dok je na čitavom projektu ‘Filmovi ne padaju s Marsa’ producent filma Studio dim okupio još i portal medijskapismenost.hr, Agenciju za elektroničke medije i UNICEF, Hrvatski filmski savez, Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino te Ministarstvo kulture RH. 

Kako na hrvatskom tako od sada i na slovenskom, Međuzvjezdani filmološko-metodički priručnik na više od 30 stranica donosi ilustrirane materijale za pripremu nastave, radne listiće te prijedloge aktivnosti i zadataka za učenike. Autorice tekstova su stručnjakinje za filmsku metodiku Ana Đordić, Marina Gabelica i Jelena Modrić, a urednik publikacije je Uroš Živanović. Priručnik prati i niz edukacijskih videolekcija koji otkrivaju tajne nastanka pojedinih elemenata filma.

Film koji je inspirirao cijeli ovaj projekt nastao je u produkciji Marine Andree Škop Darije Kulenović Gudan iz zagrebačkog Studija dim u suradnji s partnerima iz još šest europskih zemalja. Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij za film Moj dida je pao s Marsa napisali su Pavlica Bajsić i Branko Ružić, a režiju potpisuje višestruko nagrađivani autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop. 

Više informacija o projektu Filmovi ne padaju s Marsa kao i izvornu hrvatsku inačicu Međuzvjezdanog priručnika možete pronaći na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.