Preskoči na glavni sadržaj

Filmski moljci – filmski program za osnovnoškolce u Dječjoj knjižnici M2 na Medveščaku

U suradnji Dječje knjižnice M2 u Zagrebu i Hrvatskog audiovizualnog centra tijekom prvog polugodišta šk. god. 2018./2019. suorganiziramo program Filmski moljci, za učenike kvartovskih osnovnih škola na Medveščaku. Ovaj program dio je aktivnosti HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti, kojim se, između ostalog, želi artikulirati važnost narodnih i školskih knjižnica kao mjesta koja svojom specifičnošću mogu nadopuniti učioničku nastavu medijske kulture, a posebno za projektnu i modularnu nastavu koja formom korespondira načinu učenja i poučavanja područja poput filmske umjetnosti. Također, namjera je ovakvih programa, kroz poman odabir kvalitetnih filmova različitih rodova, tema i žanrova, promovirati korištenje filma kao nastavnog i korelacijskog sredstva za različite školske predmete i međupredmetne sadržaje.

Prvi susret rezerviran je za utorak, 13. studenog 2018., u sklopu kojeg učenici prvih razreda obližnje Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića imaju priliku pogledati nagrađivani hrvatski kratkometražni film Ježeva kuća, autorice Eve Cvijanović. Ovaj lutka-film nastao je prema istoimenom, popularnom književnom predlošku Branka Ćopića, a u koprodukciji kuće National Film Board of Canada i zagrebačkog Bonobostudija. Premijerno je bio prikazan na Berlinaleu 2017. godine, gdje je u programu Generation Kplus osvojio posebno priznanje žirija, nakon čega je igrao na više od 70 domaćih i svjetskih festivala i primio 15-ak prestižnih nagrada.

Daljnji susreti slijede tijekom studenog i prosinca te siječnja 2019., a na programu će se još naći i kratkometražna komedija Mucica, redatelja i scenarista Alda Tardozzija, koja govori o prvom samostalnom odlasku u školu prvašića Tvrtka. Film je nastao u produkciji Propeler filma, a izvorno je dio omnibusa Zagrebačke priče.

Program moderira knjižničarka i učiteljica razredne nastave Ana Markotić.

 Program: 

13. 11. 2018. / Ježeva kuća, animirani, 2017. / 1. razredi OŠ Ivana Gorana Kovačića

29. 11. 2018. / Mucica, igrani, 2012. / 4. razredi OŠ Ivana Gorana Kovačića

11. 12. 2018. / Ježeva kuća, animirani, 2017. / 2. razredi OŠ Augusta Harambašića

13. 12. 2018. / Ježeva kuća, animirani, 2017. / 2. razredi OŠ Augusta Harambašića

Fotografije: Ježeva kuća, Mucica

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.